|
|
Pelvisul din fata | Pelvisul din spate | |
Structura bazinului este formata din sase oase: doua oase iliace, doua ischion, pube, sacrum si coccis. In partea de jos, oasele pereche ale bazinului (iliac si ischion) sunt unite prin simfiza pubiana, care la femei este mai flexibila, pentru a usura nasterea. Osul iliac este cel care face legatura intre oasele membrelor inferioare. "Pe fiecare dintre cele doua oase iliace exista o fosa acetabulara, care este punctul de conexiune dintre bazin si membrele pelviene. In fosa acetabulara se insereaza capul femurului", explica medicul Radu Popa, de la Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie si TBC Osteoarticular Foisor.
In continuarea osului iliac, pe partea din spate a bazinului, se afla osul sacrum, care este o continuare a coloanei vertebrale. Osul iliac si osul sacrum sunt legate intre ele prin articulatia sacroiliaca, una dintre cele mai puternice articulatii ale corpului, cu ligamente foarte rezistente. Osul sacrum este prevazut cu gauri sacrale prin care ies radacinile nervoase ale maduvei spinale. In partea superioara se continua coloana vertebrala. In partea inferioara se afla coccisul.
Prin pelvis trec vase importante: arterele iliace (sunt continuarea aortei abdominale) si vasele iliace, care creeaza mari complicatii in cazul aparitiei unui traumatism urmat de hemoragie.
"Numarul traumatismelor in zona pelvisului este redus: intre 3% si 5% din totalul traumatismelor. Ele sunt totusi cele mai grave", spune medicul Radu Popa. Cele mai multe dintre fracturile bazinului se rezolva prin metode ortopedice, in vreme ce altele necesita interventii chirurgicale. Traumatismele bazinului se asociaza frecvent cu leziuni vasculare, nervoase si viscerale (ale organelor care se afla in interiorul lui). De aceea, ele sunt foarte grave si necesita nu doar radiografie, ci si investigatie cu ajutorul computerului tomograf.
Citește pe Antena3.ro