x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Obezitatea infantilă

Obezitatea infantilă

07 Aug 2007   •   00:00

Numărul copiilor care suferă de obezitate creşte anual cu 400.000 de noi cazuri. Cifra este ingrijorătoare, cu atăt mai mult cu căt la ea se adaugă cele peste 14 milioane de supraponderali existenţi deja in Uniunea Europeană.

Numărul copiilor care suferă de obezitate creşte anual cu 400.000 de noi cazuri. Cifra este ingrijorătoare, cu atăt mai mult cu căt la ea se adaugă cele peste 14 milioane de supraponderali existenţi deja in Uniunea Europeană. Un studiu realizat recent de "International Obesity Task Force" relevă că, in răndul populaţiei europene adulte, rata obezităţii variază intre 10% şi 27% la bărbaţi şi pănă la 38% in cazul femeilor.

Specialiştii au ajuns la concluzia că supraponderalitatea la copii, adolescenţi sau la adulţii tineri are ca efect scăderea speranţei de viaţă. Obezitatea reprezintă o problemă cu care copiii se confruntă din ce in ce mai des. Chiar dacă părinţii fac eforturi educaţionale extraordinare pentru a-i determina pe copii să mănănce sănătos, totuşi, de foarte multe ori, rezultatele nu sunt cele scontate. Mai mult, copiii bolnavi de obezitate au inceput să fie trataţi ca şi adulţii. Pentru că nici adulţilor nu le este uşor să scape de surplusul de kilograme, şi cu atăt mai puţin copiilor obezi. Tratamentele includ medicamente care controlează greutatea, la care se adaugă chirurgia gastrică de tip bypass.

Măsuri

Esenţial pentru părinţi este să ia măsuri urgente care să prevină obezitatea copiilor lor. Este foarte important ca părinţii să intre in acţiune inainte de a se depune surplusul de kilograme. Adică este esenţial ca micuţii să fie ajutaţi să prevină obezitatea. Cum pot face părinţii acest lucru? Modelăndu-le celor mici obiceiurile alimentare, explicăndu-le riscurile la care se supun prin stilul fast-food, de care sunt tentaţi toţi copiii. Apoi vor fi stimulaţi să practice un sport sau pur şi simplu să facă mişcare. Acest lucru este esenţial atăt in cazul copiilor cu tendinţă de obezitate, dar, mai ales, in cazul celor care au părinţii supraponderali. Vorbind despre cauzele care generează obezitatea, trebuie spus că doar 1% dintre copiii supraponderali au aceste probleme din cauze endocrine, metabolice sau genetice. De regulă, excesul in greutate este cauzat de alimentaţia dezechilibrată, combinată cu lipsa activităţii fizice ori abuzul de dulciuri.

Alimentaţie

Pe vremea bunicii, expresia "grasă şi frumoasă" era ca un adevărat etalon de sănătate şi frumuseţe. Dar cum vremurile s-au schimbat, sintagma şi-a pierdut valoarea iniţială, iar standardele au fost reevaluate şi inlocuite. Astfel, de la grasă şi frumoasă valabil ieri, la alimentaţie căt mai sănătoasă, azi. Peste tot in lume, cercetătorii in domeniul obezităţii sunt interesaţi să stopeze fenomenul mai ales in cazul micuţilor pacienţi. Pentru că pericolul este imens: un copil supraponderal neglijat din punct de vedere al stilului de alimentaţie este cu certitudine obezul adult de măine. Problemele cele mai mari sunt in America de Nord şi de Sud. Aici aproape jumătate dintre copii ar putea deveni supraponderali in următorii patru ani, se arată in raportul publicat recent in "International Journal of Pediatric Obesity". Dar nici Europa nu se simte mai bine! Procentul estimat pe acelaşi orizont de timp este de 10%.

FAST-FOOD. Părinţii trebuie să ii inveţe pe copii să nu facă abuz de produse fast-food şi să le explice efectele nocive ale acestui tip de alimentaţie. Pe de altă parte, porţiile servite copiilor nu trebuie să fie identice cu cele ale adulţilor şi nici insoţite de indemnul: "Mănăncă tot!". De asemenea, nu trebuie să uităm că micuţii au mare nevoie de mişcare in aer liber, cum ar fi: mersul pe bicicletă, tenisul, inotul, plimbările in parc. Acestea sunt modalităţi eficiente de ardere a caloriilor.

GRAFICE. Ingrijorarea este cu atăt mai mare cu căt persoanele supraponderale sunt predispuse unor tulburări deosebit de grave, cum ar fi: colesterolul mărit, hipertensiune, alte boli cardiovasculare, diabet. Ca să prevină problemele legate de greutatea corporală, medicii pediatri folosesc aşa-numitele grafice de creştere, care indică greutatea in funcţie de vărstă şi de inălţime. Imediat după ce medicul a pus diagnosticul de obezitate, primul pas care trebuie făcut pentru a slăbi constă intr-o dietă stabilită de nutriţionist şi un program de exerciţii fizice zilnice. Copilul va pierde treptat din kilogramele suplimentare, pentru ca in final să dobăndească o greutate corespunzătoare vărstei lui.

CERCETARE. "Copiii hrăniţi cu lapte praf sunt predispuşi la obezitate", avertizează dr Ana Culcer, medic primar pediatru, şeful Secţiei de Neonatologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Cercetătorii britanici au descoperit insă recent o formulă de lapte praf care oferă protecţie impotriva obezităţii. Produsul este imbogăţit cu leptină, un hormon care controlează senzaţia de foame.

HORMON. Secretat de ţesutul adipos subcutanat din organism şi component natural al laptelui matern, leptina blochează centrul foamei din creier. Specialiştii au incercat să utilizeze acest hormon la fabricarea unor medicamente impotriva obezităţii destinate adulţilor, dar in cazul acestora nu a avut efect.

×
Subiecte în articol: semnal