x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate OMS a actualizat lista cu ţările care necesită vaccinarea obligatorie împotriva polio-virusurilor

OMS a actualizat lista cu ţările care necesită vaccinarea obligatorie împotriva polio-virusurilor

03 Dec 2015   •   16:29
OMS a actualizat lista cu ţările care necesită vaccinarea obligatorie împotriva polio-virusurilor

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a actualizat lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea polio - Afganistan, Pakistan, Nigeria, Ucraina, Guineea, Madagascar şi Laos.

Potrivit MAE, pentru cetăţenii români care călătoresc spre aceste ţări şi nu au fost vaccinaţi anti-polio în ultimele 12 luni vaccinarea se va face cu patru săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia.

În acest sens, OMS şi specialiştii structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare a Regulamentului Sanitar Internaţional - 2005 reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internaţional constituie un risc şi o Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională, adaugă MAE.

''Rămâne obligatorie, în continuare, vaccinarea persoanelor care călătoresc dinspre Afganistan şi Pakistan. Aceste persoane nu au dreptul să părăsească teritoriul ţărilor respective, indiferent de punctul de trecere frontieră (rutier, naval, aerian), fără documentele care să ateste vaccinarea anti-polio. În caz contrar, autorităţile de frontieră ale acestor ţări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective, care solicită viză pentru România, li se va solicita carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării'', precizează sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet dedicate: http://www.cnscbt.ro/index.php/ebola-k2, http://www.insp.gov.ro/index.php/poliomielita, http://www.who.int/ihr/9789241596664/en, precum şi www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia ''Călătoreşte în siguranţă'' (disponibilă gratuit în ''App Store'' şi ''Google Play''), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare ''Un SMS îţi poate salva viaţa!''.

×
Subiecte în articol: poliomielita vaccin