x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate ONU consideră mâncarea nesănătoasă la fel de periculoasă ca SIDA

ONU consideră mâncarea nesănătoasă la fel de periculoasă ca SIDA

de Dan Radu    |    16 Sep 2011   •   15:12

Liderii mondiali din cadrul ONU se vor intalni luni pentru a stabili un porgram de contracarare a bolilor necontagioase, survenite in urma stilului nesanatos de viata (consumul de alcool, fumatul, consumul alimentelor nesanatoase si sedentarismul).

Este cea de-a doua reuniune la nivel inalt in care se discuta o tema legata de sanatate, dupa cea din 2001, in care s-au stabilit planuri la nivel mondial de a contracara HIV/SIDA.

Reuniunea a fost organizata dupa ce Oranizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca bolile necontagioase (cancer, boli cardiovasculare, boli pulmonare, diabet) sunt responsabile pentru 36 de milioane de decese anual, la nivel global, din totalul de 57 de decese survenite (statistica datand din 2008). Noua milioane dintre mortile cauzate de bolile necontagioase survin pana la varsta de 60 de ani. Multe dintre aceste boli pot fi prevenite.

Expertii independenti insa, desi saluta recunoasterea problemei de catre ONU, sunt nemultumiti ca in declaratia comuna pregatita nu sunt incluse si tinte sau termene pentru reducerea acestei probleme.

De exemplu, propunerea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, de a se reduce numarul de decese survenite din cauza bolilor necontagioase cu 25% pana in 2025 nu a fost inclusa in declaratia comuna.

"Daca lucrezi in sectorul sanatatii publice, vorbim de un mare pas inainte. Sunt incantat ca are loc aceasta reuniune", a declarat Robert Beaglehole, profesor emerit la Universitatea din Auckland, Noua Zeelanda, fost director al departamentului de boli cronice din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Totusi, lipsa unor teluri si a unor termene il nemultumeste. "Nivelul actiunilor propuse este dezamagitor de slab. Daca nu ai o tinta serioasa, cum poti evalua progresele. Cum poti fi tras la raspundere"?, a declarat Robert Beaglehole.

Printre tintele care nu au fost incluse in declaratia comuna se numara si limitarea consumului de sare. Norvegia propusese reucerea consumului de sare la 5 grame pe zi pentru fiecare individ, insa propunerea a fost blocata in cadrul ONU de Uniunea Europeana, Australia, Japonia, SUA si Canada.
Potrivit presedintelui fundatiei "Actiunea Mondiala impotriva Sarii", oficialii care au redactat declaratia comuna au fost influentati de interesele oamenilor de afaceri. "Uniunea Europeana este in mainile industrei alimentare, din punctul nostru de vedere. Nu vorbim doar de producatorii de sare, dar si de cei care comercializeaza alimente bogate in sare, precum painea".

Desi in declaratia comuna se propun actiuni dure impotriva producatorilor de alcool si tutun, nici aici nu sunt trecute niste obiective clare. Criticii spun ca, desi SUA a luat actiuni dure impotriva producatorilor de tutun in America, guvernul sustine in continuare exporturile companiilor din bransa. SUA sunt cel mai mare exportator de tutun din lume.

×