AFECTIUNI
De regula, se spune "ce curaj a avut chirurgul, si-a luat inima in dinti si bisturiul in mana si a taiat aruncand raul din organismul unui om aflat in situatie deosebit de grava. Bravo lui! A avut curajul sa opereze". Dar sunt situatii in care chirurgul are curaj daca se abtine sa opereze si amana momentul interventiei chirurgicale, lasand aceasta varianta sa o aplice doar daca tratamentul medicamentos, nechirurgical, n-a dat rezultate.
Curajul de a nu opera
Acest curaj de a nu urca imediat bolnavul pe masa de operatie trebuie sa se intalneasca in
pancreatita. Abtinerea de la folosirea bisturiului e cu atat mai greu de infaptuit cu cat bolnavul in astfel de boli, in pancreatita se prezinta tavalindu-se de dureri si tocmai de aceea se spune despre pancreatita ca e un veritabil uragan enzimatic in pancreas.
Profesor dr. Nicolae Iordache, seful sectiei de chirurgie nr. 1 de la Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Ioan, explica cum se impaca chirurgia cu pancreatita. Dupa niste mese copioase, stropite cu nadejde de alcool, mesenii, care s-au ospatat batandu-se turcii la gura lor, au sanse importante de a ajunge la camerele de garda ale spitalelor, transportati de masini ale salvarii, gonind cu viteza a 5-a si spargand cerul cu sirene disperate. Mesele bogate in grasimi, satioase, carnea de porc indigesta, prajita, maionezele grele, sosurile picante si alcoolul rostogolit pe gat fara masura ingreuneaza tot procesul digestiv, impingandu-l spre situatii grave si scotand din echilibru boli cronice aflate in stare de compensare pana la abuzul de mancare si bautura.
Mese copioase
Cea mai des intalnita afectiune dupa astfel de mese copioase este pancreatita acuta. De altfel, in clasamentul celor mai violente dureri, pe primul loc se situeaza chiar durerea in cazul acestor pancreatite. Pancreatita acuta este generata de abuzul de alcool, de prezenta litiazei in vezica biliara, iar in 20% din cazuri de vina este si dizmetabolismul lipidelor. Alimentele grele provoaca un surplus de secretii ale pancreasului. Se pun in miscare calcului care ajung la acea intersectiune unde vin bila din ficat si enzimele din pancreas. In aceasta intersectie a tubului digestiv, daca se produce o blocare cu pietre din vezica, bila nu se mai scurge pe drumul normal in intestin, in duoden si o poate lua si pe drumul spre pancreas. Dar si mai grava este blocarea scurgerii enzimelor produse de pancreas. Ele raman in pancreas, se activeaza chiar in pancreas si incep sa roada propriul organ care le-a produs. Mananca propriul pancreas. De aceea, se zice ca se declanseaza un uragan enzimatic in pancreas. In pancreatita acuta apare durerea abdominala in bara, adica de la dreapta la stanga, si in sange cresc amilazele, iar urinarea este mai deasa.
Dureri
Durerea este atat de intensa, incat bolnavul de pancreatita acuta abia poate suporta palparea executata de mana doctorului. Apar si varsaturile si se poate face o asemanare a pancreatitei acute cu alte boli cum ar fi: abdomenul acut, apendicita, peritonita. Dar in timp ce in abdomenul acut si peritonite se impune rapid operatia, in pancreatita acuta curajul chirurgului este tocmai de a se abtine de la operatie, lasand sa se incerce mai intai tratamentul medicamentos. O pancreatita care nu s-a infectat nu se opereaza. Apeland la chirurgie exista riscul sa se infecteze o pancreatita initial neinfectata.
Tratament
Mai bine, o perioada, bolnavul de pancreatita acuta este pus sub tratament la sectia de terapie intensiva. Tratamentul se face cu medicamente antiinflamatoare, cu medicamente antisecretorii si se face reechilibrarea electrolitica a pacientului, folosind in plus si antibiotice. Abia daca aceasta metoda nu da rezultate se intervine chirurgical.
CAUZE. S-a mentionat ca una din cauzele pancreatitei acute este litiaza veziculara, pietrele la vezica biliara pot provoca cum s-a aratat pancreatita. In 40% dintre cazurile de litiaza biliara nu apar simptome. Exista alimente care stimuleaza contractiile vezicii biliare. Marindu-se miscarile vezicii biliare, calculii sunt antrenati si se asaza ca un dop in zona ingusta a vezicii. Bila nu se mai poate evacua, iar vezica secreta si un lichid in surplus care umfla vezica blocata ca scurgere de pietre. Cresterea in volum a vezicii prin aceasta umplere pune in actiune senzorii durerosi. Uneori, lichidul care intarzie in vezica biliara se infecteaza si colicistul, adica vezica se transforma intr-o punga cu puroi, se necrozeaza, adica tesuturile mor. In astfel de situatii incepe sa fie afectat si rinichiul. Se poate ajunge chiar la insuficienta renala.
POLEMICA. Iata ca dupa niste pranzuri prea imbelsugate se poate si muri. Prin blocarea cu pietre a evacuarii bilei din vezica se ajunge si la icterul mecanic, acela ce provoaca ingalbenire suferindului. Dar migrarea calculilor poate crea si situatii mai grave cum ar fi insuficienta hepatica urmata uneori de deces. In astfel de situatii, cand pietrele si-au facut de cap in vezica biliara si in traseele biliare, unica solutie este interventia chirurgicala. Chirurgul scoate vezica biliara cu pietre cu tot. Operatia de extirpare a vezicii biliare si a pietrelor se poate face si prin chirurgie clasica, dar si prin laparoscopie, acea interventie mini invaziva. Gastroenterologii polemizeaza cu o parte din chirurgi, sustinand ca scoaterea vezicii biliare trebuie facuta doar cand sunt pietre. Daca vezica biliara e doar lenesa si are contractii insuficiente, e bine sa se incerce mai intai tratamentul medicamentos.