In 2011, in lume, la fiecare 7 secunde moare o persoana bolnava de diabet. Intr-un singur an, in lume, mor 4,6 milioane bolnavi de diabet. Si nu mai putin de 366 milioane de persoane din intreaga lume sunt sufera de diabet… Aceste cifre sunt cu atat mai inspaimntatoare cu cat, la ora actuala, Organizatia Mondiala a Sanatatii foloseste termenul de « pandemie » de diabet. Cu ocazia celui de-al 47-lea Congres european al Association for the Study of Diabetes (EASD) ce a avut loc intre 13 si 17 septembrie la Lisabona, presedintele Interntional Diabetes Federation (IDF), Jean Claude Mbanya, a lansat un apel autoritatilor din intreaga lume de la care asteapta actiuni capabile de a modifica curba ascendenta a diabetului.
Intre 19 si 20 septembrie, la New York, numerosi sefi de state participa la reuniunea ONU consacrata bolilor netransmisibile. In opinia presedintelui IDF, intr-un top al bolilor, diabetul trebuie sa imparta acelasi loc cu cancerul, bolile cardiovasculare si respriatorii. Trebuie investit urgent in cercercetare pentru a dispune de cele mai performante tratamente si metode de preventie, este de parere Jean Claude Mbanya.
Specialistii reamintesc ca diabetul tip 2 este o boala direct legata de stilul de viata. Sedentarismul, tabagismul, excesul de alcool, de grasimi, de dulciuri – reprezinta combinatia fatala care sporeste riscul de diabet. Iar perspectiva e sumbra in conditiile in care frecventa obezitatii si a bolilor cardiovasculare este alarmanta, explicand curba ascendenta a diabetului inregistrata in ultimii 30 de ani. Fenomenul numit « diabet » este valabil atat in tarile dezvoltate si,mai recent, in cele in curs de dezvoltare.