SANATATEA ADULTULUI
Incaltamintea necorespunzatoare si afectiunile ortopedice sunt principalii factori care favorizeaza aparitia bataturilor - zone tegumentare ingrosate.
Aceasta ingrosare a epidermei apare in zone unde pielea sufera un traumatism permanent - fie frecare, fie apasare continua. "Bataturile sau duriloanele sunt de culoarea pielii normale sau usor galbui, galbui-maronii, in functie de cantitatea de keratina care se aduna acolo. De cele mai multe ori, pantofii sunt de vina pentru aparitia bataturilor in zonele unde acestia strang, apasa piciorul. Ca atare, bataturile au tendinta sa apara pe zonele dure de dedesubt, pe zone osoase, acolo unde pielea de deasupra este subtire, fina. In afara pantofilor, o a doua sursa importanta de bataturi sunt afectiunile ortopedice ale piciorului. Sunt foarte multe persoane care nu calca normal, care nu au bolta plantara normala - au platfus, monturi. Persoanele cu afectiuni ortopedice ale boltii plantare vor face constant bataturi, pentru ca piciorul lor calca prost", explica prof. dr. Calin Giurcaneanu, medic primar dermato-venerologie la Spitalul Colentina din Bucuresti.
Tratament
Exista mai multe modalitati de tratament al bataturilor. Prof. dr. Calin Giurcaneanu recomanda mai intai o consultatie la medicul ortoped pentru a fi depistata o eventuala afectiune a boltii plantare. Trebuie corectat, in primul rand, modul de a calca. Ortopedul ii indica pacientului cele mai potrivite sustinatoare pentru bolta plantara. Aceasta este o solutie eficienta, fiind foarte posibil ca ea sa fie suficienta pentru corectie, fara a mai apela la tratamente sofisticate sau agresive, iar bataturile sa inceapa sa se retraga de la sine. Uneori, dermatologul si ortopedul pot gasi o varianta prin care zona cu bataturi sa fie cat mai libera cu putinta. In acest scop exista niste inele din cauciuc sau carton care se pun in incaltaminte, astfel incat persoana respectiva sa nu mai calce pe batatura, ci pe inel pana zona se vindeca.
Unguente
Daca afectiunile ortopedice sunt excluse, prof. dr. Giurcaneanu ne sfatuieste sa nu apelam la metode agresive de inlaturare a bataturilor, ci la terapii blande. Aceasta inseamna eliminarea straturilor groase de keratina cu ajutorul unor unguente aplicate local - asa-zisele medicamente keratolitice. Astfel, sunt recomandate preparatele care contin uree (in concentratii de 10% pana la 25%), acid salicilic (in concentratii de 5%-10%). Pe piata exista plasturi speciali, imbibati cu acid salicilic (in concentratie de 10%-15%), care pot fi aplicati direct pe zona cu bataturi. Pentru ca tratamentele sa aiba eficienta mai mare e bine sa fie folosite timp de o saptamana, chiar doua. Crema se foloseste seara cu tratament ocluziv - se aplica sub o bucata de celofan peste care se pune o fasa sau un ciorap stramt, astfel incat crema sa reziste pe batatura in timpul noptii. In general, bataturile nu sunt dureroase, pentru ca nu au filete nervoase (ramificatii ale extremitatii nervilor - n.r.). Daca bataturile sunt mult prea groase, keratozice, rugoase, cu crapaturi, uneori cu aspect papilomatos, atunci s-ar putea sa apara dureri mai ales la presiunea permanenta. Durerile nu sunt la fel de mari ca durerile provocate de verucile plantare - excrescente produse de un virus.
Verucile plantare
"Cand analizeaza bataturile, medicul trebuie sa faca diferenta intre acestea si verucile plantare, care sunt formatiuni de natura virala si care nu se produc in urma apasarii pielii, ci a inocularii unui virus. Acesta poate fi luat de la strand, de la dusurile comune, de la piscina sau chiar din cabinetele de pedichiura prin folosirea unor instrumente infectate", avertizeaza prof. dr. Calin Giurcaneanu. Spre deosebire de bataturi, verucile sunt de dimensiuni mai mici, au culoare alb-galbuie sau galbuie-maronie. Veruca este un papilom care are in structura sa un vas de sange si o terminatie nervoasa. De aceea, in clipa in care individul calca pe ea va simti o durere puternica, ajungand pana la a nu mai calca pe zona respectiva. Pentru a deosebi o batatura de o veruca, medicul dermatolog face asa-numitul "test al soneriei": apasa cu un creion pe zona afectata si daca pacientul simte o durere, atunci este vorba de o veruca. Din fericire, verucile plantare nu sunt produse de virusuri oncogenetice si, ca atare, nu exista riscul de cancer. O data inlaturate, bataturile nu mai apar. Fiind de natura virala, verucile plantare insa prezinta un risc crescut de a se inmulti.
| ||
PEDICHIURA. Foarte multe persoane incearca eliminarea bataturilor in cabinetele de cosmetica. Aici exista riscul de a lua diferite ciuperci prin contact cu mana pedichiuristei care are o ciuperca, prin instrumentarul nesterilizat, prin contactul cu suprafete infectate. "Daca se fac tratamente empirice, exista riscul taierii si suprainfectarii zonei respective. Am cazuri de suprainfectii cauzate de diferite interventii facute in locuri mai mult sau mai putin igienizate. De aceea, cele mai bune solutii sunt consultul dermatologic si ortopedic si alegerea unor pantofi potriviti", ne sfatuieste prof. dr. Giurcaneanu.
Citește pe Antena3.ro |
|
SFATUL MEDICULUI"Daca nu suntem multumiti de terapia medicamentoasa, putem apela si la terapii mai dure: interventiile de electrocauterizare, crioterapie (folosirea zapezii carbonice sau a azotului lichid), interventii laser. In opinia mea, nu este neaparata nevoie de acestea, este bine sa se apeleze la extirparea chirurgicala a bataturilor doar in ultima instanta. Cu atat mai mult cu cat talpa este o zona sensibila. Talpa face parte din extremitatea inferioara a piciorului, unde pot exista si diverse grade de afectare a circulatiei sangvine. Ca atare, orice interventie chirurgicala la un picior cu circulatie proasta poate sa lase o rana ce se va inchide greu sau care nu se va vindeca deloc. Individul respectiv poate avea chiar tulburari ortopedice, pe care o interventie chirurgicala ar putea sa le agraveze", precizeaza prof. dr. Calin Giurcaneanu. |