x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Patologii uterine care pot duce la infertilitate, dar care pot fi diagnosticate și tratate

Patologii uterine care pot duce la infertilitate, dar care pot fi diagnosticate și tratate

16 Feb 2024   •   11:23
Patologii uterine care pot duce la infertilitate, dar care pot fi diagnosticate și tratate

Femeilor le este dificil să vorbească despre infertilitate în ziua de zi, despre problemele lor de sănătate, iar uneori nici nu au idee de faptul că suferă de anumite patologii uterine grave. Multe dintre ele nu merg la medic imediat chiar dacă au anumite simptome, însă par să fie interesate să afle care sunt motivele ce pot duce la infertilitate, ce spun medicii despre asta și despre principalele patologii uterine care apar la femei.

Sângerarea vaginală anormală

Infecțiile pot produce sângerări vaginale anormale la femei, sau chiar o inflamație a colului uterin numită cervicită. De asemenea, ele pot cauza gonoree, vaginită, herpes, anexită, Chlamydia trachomatis.

Medicii spun că sângerarea uterină anormală este cel mai frecvent simptom în ambulatoriu în ginecologie. Anumite patologii endometriale semnificative pot duce la sângerări uterine anormale. Acestea includ spre exemplu: carcinom, hiperplazie atipică endometrială, tumoare stromală endometrială, polip endometrial, hiperplazie.

Tulburările hormonale și infertilitatea feminină

Potrivit medicilor, infertilitatea la femei poate să apară din mai multe motive, ce includ și tulburările hormonale. În caz de infertilitate endocrină se produc tulburări ce duc la lipsa ovulațiilor sau la apariția ovulațiilor neregulate.

O patologie este și endometrita care apare în celulele endometrului – respectiv în stratul interior al peretelui uterin. Boala provoacă simptome greu de suportat de femei, cum ar fi: agravarea durerilor menstruale, apariția unor dureri abdominale inferioare. Această patologie poate duce la infertilitate feminină, spun medicii specialiști în obstetrică și ginecologie.

Statisticile arată că una din zece femei cu menstruație pot suferi de endometrioză. Dacă femeile au dureri menstruale care se agravează în mod progresiv, atunci ele trebuie să meargă la un medic ginecolog pentru analize și investigații.

O altă problemă de sănătate la femei este dismenoreea, care este considerată o boală legată de menstruație și care se poate trata, dacă desigur se merge la medic la timp. Unele femei însă nu iau decizia de a merge la un cabinet ginecologic imediat, ele iau însă anumite analgezice în scopul de a-și ameliora durerile menstruale. Acestea le pot calma simptomele pe moment, însă cauza nu va dispărea.

Prin urmare, dacă există anumite simptome mai intense ce pot semnala o patologie, precum endometrioza, trebuie de mers la un un medic ginecolog pentru a preveni complicațiile.

Cancerul endometrial

Potrivit experților, tendința spre dezvoltarea cancerului endometrial este explicată prin următoarele aspecte:

  • Creșterea timpului petrecut în postmenopauză
  • Creșterea activă a frecvenței unor boli grave la femei, precum fibrom uterin, hiperestrogenie în stadiul cronic, infertilitate, anovulație și altele.

Despre cancerul corpului uterin, experții au spus că se dezvoltă de obicei la femeile aflate în perimenopauză și în postmenopauză. În opinia lor, grupul de risc este alcătuit din femeile cu vârsta cuprinsă între 60-63 de ani.

Totuși cancerul endometrial apare și la femeile mai tinere, mai ales la cele care sunt obeze ori supraponderale. El se dezvoltă în uter, începe în stratul de celule care formează mucoasa uterului. Conform statisticilor, 30% dintre femeile cu acest tip de cancer au vârsta mai mică de 40 de ani

El poate fi diagnosticat în faza sa incipientă deoarece produce simptome îngrijorătoare, care le determină pe femei să meargă la medic. Dintre aceste simptome fac parte: sângerările vaginale anormale, durerile în zona pelvină, dificultățile de urinare, durerile în timpul actului sexual. Despre cancerul endometrial se spune că se poate trata prin histerectomie.

Intervenții chirurgicale uterine

Bolile inflamatorii și anumite intervenții chirurgicale pot cauza infertilitate la femei, dacă trompele uterine devin blocate, sau parțial permeabile.

Și excesul de greutate poate fi o cauză a infertilității. Excesul de țesut adipos poate duce la probleme în corpul femeii, în ceea ce privește secreția de gonadotropine, acei hormoni ce au rol în buna funcționare a sistemului reproducător feminin.

Prin histeroscopia diagnostică se pot depista aceste patologii uterine la femei și se poate pune un diagnostic clar de către medic.

 

 

×