Botoxul este cunoscut tuturor pentru funcționalitatea sa în intervențiile estetice, însă puțini știu că toxina botulinică utilizată în scopuri cosmetice este astăzi folosit și pentru tratarea anumitor afecțiuni sau probleme stomatologice. Având ca efect relaxarea musculaturii, botoxul și-a găsit utilitatea în tratarea bruxismului, scrâșnitul din dinți, dar și în restaurarea facială, oferind un aspect luminos și odihnit feței.
Tratament pentru scrâșnitul dinților
Peste 70% din populație suferă de bruxism, afecțiune caracterizată de scrâșnitul din dinți, care poate duce la deteriorarea și pierderea danturii, precum și a suportului osos. De asemenea, dacă nu este luată nicio măsură, își pot face simțite prezența contracturile, durerile musculare și de cap. Bruxismul afectează foarte mult calitatea dinților și reprezintă o problemă ce trebuie rezolvată. ,,Folosirea gutierelor dentare creează un disconfort și nu rezolvă cauza care provoacă aceste neplăceri, ajutând doar ca afecțiunea să nu mai avanseze. Foarte utilă în tratarea bruxismului este injectarea cu botox în mușchii masticatori, situați la nivelul mandibulei, care decondiționează musculatura și conduce la dispariția bruxismului. În acest sens, sunt necesare 3-4 ședințe, făcute o dată la 4-5 luni, prin care se injectează o cantitate de botox, procesul fiind complet nedureros”, spune dr. Ada Epistatu, medic stomatolog și specialist în estetica facială în cadrul Clinicii Ada Dental Center.
Soluție pentru ,,gummy smile”
,,Gummy smile” este acel zâmbet caracterizat de dezvăluirea inestetică a unei porțiuni din gingie ca urmare a ridicării buzei superioare. Deși, de-a lungul timpului, această problemă estetică a fost rezolvată cu ajutorul reconturărilor gingivale și a utilizării coroanelor și fațetelor dentare, astăzi este disponibilă injectarea cu botox, o intervenție neinvazivă și nedureroasă care rezolvă cu succes această problemă. ,,Practic, volumul buzelor se poate mări prin injectarea unei cantități mici de botox sau acid hialuronic în mușchii ridicători. Astfel, mărirea buzei și micșorarea ridicării exagerate a ei duce la rezolvarea completă a defectului”, explică Dr. Ada Epistatu.
Corectarea asimetriilor faciale
Există anumite asimetrii faciale cauzate de contracturi musculare existente la nivelul feței. Astfel, unele persoane au buza superioară mai ridicată sau colțul gurii mai lăsat. Pentru aceste cazuri, dar și pentru alte probleme de simetrie de acest tip, injectarea cu botox poate să îmbunătățească aspectul fizic, restaurând estetica facială.
Combaterea ridurilor
Odată cu înaintarea în vârstă, ridurile încep să își facă simțită prezența. Mai devreme de atât, unele doamne încep să aibă riduri de fumător traduse în acele dungi verticale din jurul gurii. Și acestea pot fi rezolvate cu ajutorul injecțiilor cu botox. Utilizarea botoxului nu are contraindicații majore, ci doar locale, în cazul în care pacientul se confruntă cu acnee, riscând astfel o infecție la injectarea cu toxina botulinică.