Virajele medicinii
Editorial de FLORIN CONDURATEANU |
Uneori, destinul unor strategii ale medicinii bocarneste brusc in cu totul alta parte, de parca acul busolei a innebunit si topaie de la nord la
sud. Bineinteles ca de cele mai multe ori aceste viraje ale terapiilor inseamna evidente imbunatatiri in solutionarea unor boli grele. Iata doar doua exemple: acum 20 si ceva de ani, deodata, gastroenterologia arunca o bomba pe la marile congrese medicale. Vinovata de ulcer este o bacterie Helicobacter Pilori. Cand Helicobacter Pilori a fost pusa pe banca acuzarii imediat s-a pus la punct si un tratament continand trei medicamente, un soi de antibiotice care vindeca ulcerul trantind la pamant bacteria buclucasa. A fost o veritabila revolutie a gastroenterologiei.
Un alt domeniu al medicinii care a marcat o schimbare importanta de macaz este cardiologia. Pana acum 10-20 de ani infundarile vaselor din pricina arterosclerozei si barajul in calea circulatiei sangelui facut de eventuale cheaguri, aceste cauze ce duceau la infarct si cardiopatie ischemica, se tratau doar cu medicamente. Cardiologia interventionala intra in scena si deblocheaza rapid vasele infundate. Sunt metode putin invazive si cu efect imediat fata de clasicul tratament cu medicamente. Pe unul din marile vase se introduce o sonda, in acele portiuni infundate ale vasului din varful sondei se umfla un balonas care sparge cheagul, largeste drumul sangelui si totodata la locul stramtarii monteaza un manson, un stent pentru a tine dilatat vasul. Daca depunerile pe vase se intind pe portiuni mai mari, chirurgul poate ocoli zona infundata implantand un alt vas sanatos preluat fie de la pacientul respectiv, fie de la un cadavru, fie utilizandu-se artere din material sintetic. Un simplu exemplu, dupa ce i s-au montat patru by-pass-uri pe vasele inimii, fostul presedinte Clinton a dat autografe pe cartea scrisa de el in toata lumea, fiind asaltat de multime ore lungi.