x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pentru si contra carnii rosii

Pentru si contra carnii rosii

de Georgeta Licsandru    |    01 Noi 2005   •   00:00
Pentru si contra carnii rosii
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Consumul de carne rosie - de vita, de porc, de vanat, de miel - prezinta avantaje si dezavantaje. Carnea rosie nu este rea, doar ca noi gresim cand o mancam in exces. Este o sursa de proteine, de vitamine si minerale. Aproximativ 15%-20% din aportul caloric zilnic trebuie sa provina din proteine. Pentru a profita de cromul, zincul, seleniul, vitamina B12, vitamina D continute in carnea rosie, trebuie sa avem un regim alimentar echilibrat. O dieta monotona, bazata numai pe carne, sta la originea celor mai diferite afectiuni - de la guta pana la cancerul de colon.

Proteine


Mineralele din carnea rosie amelioreaza fertilitatea masculina, mentin sanatatea sistemului nervos si previn anemia. 30% din doza zilnica recomandata de zinc si seleniu - minerale care apara spermatozoizii de radicalii liberi - pot fi asigurate din carne. Vitamina D impiedica aparitia problemelor osoase la copii si a osteoporozei la adulti. 120 g de carne de vita la gratar ofera aproximativ 15% din necesarul de fier indicat femeilor si 20% din fierul recomandat zilnic barbatilor. Sunt suficiente 200 g carne rosie slaba - pregatita la gratar sau la rotisor - pentru a ne asigura necesarul zilnic de proteine.

Prof. dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne sfatuieste sa mancam carne de doua-trei ori pe saptamana, astfel incat ratia saptamanala sa nu depaseasca 600 g. Cantitatile mari de carne favorizeaza aparitia cancerelor digestive. Riscul de cancer de colon este de trei ori mai ridicat la marii consumatori de carne rosie, deoarece nu contine fibre alimentare, care protejeaza colonul si usureaza digestia.

Grasimi


Carnea rosie este bogata in grasimi saturate si saraca in grasimi mononesaturate si polinesaturate. "Insa are si o grasime buna, descoperita recent - asa-numitul acid linoleic conjugat (CLA). Acesta are un rol important in arderea grasimilor si in impiedicarea depunerii acestora pe abdomen sau coapse. Trebuie sa alegem insa carnea slaba, pentru a evita pericolul colesterolului", precizeaza prof. dr. Mencinicopschi. Carnea de vita slaba va contine 5% grasimi, carnea de miel - 9%-10%, de porc - 5%, de iepure - 5%-6%, vitelul - 3%. La noi se gaseste mai greu carne slaba. Carnea fara grasimi este saraca in calorii: vita slaba - 123 de calorii, miel slab - 160, porc slab - 125, vitel - 110. Preparatele din carne au un continut mai mare de grasimi saturate: sunca - 90 mg colesterol si 22% grasime, salamul - 100 mg colesterol si 35% grasime.

CANCER. Excesul de carne este asociat cu eliberarea mai multor toxine in organism, cauza a unor boli severe: guta, cancerul de colon. Cercetatorii de la Centrul de studiu al cancerului din Hawaii au efectuat un studiu care pune in legatura directa cancerul de pancreas cu marii consumatori de carne rosie. Potrivit acestui studiu, se pare ca vinovata nu este carnea rosie, ci modul de preparare. De fapt, substantele cancerigene produse in timpul prajirii sunt cele care suprasolicita pancreasul.

TOXINE. Carnea care provine de la animale tinere - miel, ied, vitel, purcel de lapte - este mai greu de digerat, din cauza purinelor, reziduuri metabolice, toxice pentru organismul uman. Aceasta carne poate fi periculoasa pentru persoanele cu hiperuricemie (crestere a nivelului de acid uric in sange, care provoaca guta si calculii biliari). Pentru a fi eliminate purinele, cand se pregatesc ciorbele, carnea nu se pune de la inceput in apa, ci abia atunci cand a dat in clocot.

×
Subiecte în articol: carne carnea roşie