x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pericole de sezon. Trucuri care te scapă de alergii

Pericole de sezon. Trucuri care te scapă de alergii

31 Mai 2012   •   13:50
Pericole de sezon. Trucuri care te scapă de alergii

Vara nu s-a instalat inca oficial dar ne asteapta 3 luni cu mult soare, caldura si diversi alergeni.

Pomii infloriti si iarba verde or fi placute la vedere dar polenul pe care-l adapostesc pot aduce multa suferinta alergicilor pe toata perioada primaverii si verii.

Pe langa omniprezentul polen mai exista si alti alergeni care ne pot crea disconfort pe timpul sezonului estival.

Polenul

Indiferent de anotimp, polenul este in aer gata sa creeze crize alergice.

Specialistii spun ca polenul este cel mai comun si des intalnit agent declansator al alergiilor. Pentru ca nu putem scapa de prezenta acestui alergen, medicii recomanda cateva trucuri pentru a-i diminua efectele.

Sa nu folosim ventilatoare care sa introduca in casa aer exterior mai ales in plin sezon al alergiilor.
Sa ne facem exercitiile fizice in casa in zilele in care concentratia de polen este crescuta cum ar fi: zile uscate, calde si cand bate vantul. Nivelul cel mai mare de concentratie a polenului este la pranz si dupa-amiaza.
De asemeni este recomandat sa purtam ochelari mari si palarii pentru a minimaliza expunerea pielii si a ochilor la poleni.
Ideal ar fi ca parul sa fie spalat in fiecare seara si hainele schimbate inainte de a ne baga in pat.
Ar mai fi de recomandat ca geamurile masinii sa fie tinute inchise in timpul sofatului si folosit aerul conditionat recirculat.

Mucegaiul
Mucegaiul este si el unul din vinovatii pentru reactiile alergice care debuteaza la sfarsitul verii si continua pe toata perioada toamnei cand este varful concentratiei de spori ale anumitor tipuri de mucegaiuri.
Sunt multe tipuri de mucegaiuri dar numai cateva pot provoca alergii. Mucegaiurile pot declansa, din nefericire, si crize astmatice. o alta caracteristica a mucegaiurilor este aceea ca pot crea spori de mai multe ori pe an, cum ar fi, Alternaria.
De sporii mucegaiurilor este destul de dificil sa ne ferim.
Pentru a preveni mucegaiul in interiorul locuintei trebuie sa indepartam orice sursa de umezeala si sa folosim dezumidificatoare.

Intepaturile insectelor
Intepaturile insectelor sunt si ele recunoscute ca declansatoare ale alergiilor si pot conduce chiar si la reactii severe cunoscute sub numele de anaphzlaxis (reactie anafilactica).

Intepaturile sunt mai rar intalnite dar mult mai periculoase, considera specialistii. Oamenii pot avea reactii sistemice la intepaturi care pot pune viata in pericol. In fiecare an oameni mor din cauza reactiilor alergice provocate de intepaturile insectelor.
Albinele si viespile sunt cele mai active pe perioada verii si toameni.
Un sfat din partea specialistilor este sa nu umblam desculti in zonele unde exista insecte si sa nu bem din cutiile deja deschise in care s-ar fi putut strecura vreo insecta in cautare de hrana. Mancarea trebuie tinuta acoperita cand mergem la picnic, sa nu purtam parfumuri dulci sau imbracaminte viu colorata sau cu imprimeuri florale.
Foarte folositor este sa avem la noi un repelent daca mergem in zone in care sunt tantari sau capuse.

Fructele de sezon
Reactii alergice la mancare se pot intampla oricand iar pentru unii fructele si legumele de sezon pot deosebit de periculoase.
Unele persoane care sunt alergice la un anumit polen pot suferi de o reactie "in cruce" dupa ce mananca de ex. pepeni, mere sau telina.
Reactia este cunoscuta sub numele de sindrom alergic oral si include urmatoarele simptomele: mancarimi, gadilaturi si umflarea gurii.
Spre deosebire de reactiile periculoase care apar la alergiile alimentare, alergiile orale sunt pun rar in pericol viata persoanei.
Oricum cel mai sanatos este ca respectivele fructe sau legume sa fie evitate.

×