x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pericolele din aparatele de pregătire a cafelei. Cât de igienice sunt acestea

Pericolele din aparatele de pregătire a cafelei. Cât de igienice sunt acestea

05 Dec 2015   •   09:47
Pericolele din aparatele de pregătire a cafelei. Cât de igienice sunt acestea

În unele aparate de pregătire a cafelei se dezvoltă diferite bacterii patogene, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Valencia şi publicat în revista Nature.

Cercetătorii au analizat nouă tipuri de aparate Nespresso, utilizate cel puţin un an, fie acasă, fie la universitate, precum şi un aparat al mărcii germane Krups, scrie vineri ladepeche.fr.

"Am ales unul dintre cele mai răspândite sisteme de pregătire a cafelei, Nespresso, datorită popularităţii sale şi a caracterului său standard. Ele permit astfel să avem un spectru larg de observaţie", afirmă cercetătorii.

Oricare ar fi marca aparatului, rezultatele au fost aceleaşi: "Toate aparatele aveau o diversitate bacteriană semnificativă, tipurile identificate fiind între 35 şi 67", adică o cantitate "de la moderat la extrem de abundentă". Au fost observate "tipuri bacteriene cu proprietăţi patogene", adică bacterii care pot provoca boli, menţionează cercetătorii din Valencia.

Descoperirea lor este neaşteptată, în măsura în care cafeina, prezentă în cafea, ceai şi unele băuturi gazoase, are proprietăţi antibacteriene dovedite de multă vreme.

Cercetătorii au constatat că bacteriile încep să se dezvolte în recipientul pentru capsule utilizate, răspândindu-se apoi în tot aparatul. Ei subliniază că şi după clătirea compartimentului respectiv bacteriile revin repede. De aici necesitatea unei bune întreţineri a aparatului şi asigurarea unei igiene adecvate. Studiul recomandă curăţarea regulată a grilajului de scurgere şi a platformei pe care se aşează ceaşca, precum şi a locaşului pentru capsule cu un produs antibacterian, pentru a evita contaminarea cafelei.

Marca Nespresso recomandă în plus o detartrare completă o dată la două-trei luni, prin care se elimină depozitul de calcar, utilizând un detergent detartrant şi de degresare, precum şi curăţarea regulată a filtrelor, a compartimentului acestora şi a locului prin care curge cafeaua.AGERPRES

×
Subiecte în articol: nespresso fltre de cafea cafea expresoare