x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum scăpăm de picioarele umflate?

Cum scăpăm de picioarele umflate?

de Redacția Jurnalul    |    30 Oct 2023   •   00:20
Cum scăpăm de picioarele umflate?
Sursa foto: Hepta

Cei mai mulți dintre noi ne confruntăm cu picioarele umflate, mai ales seara, după o zi obositoare la muncă. Este o senzație extrem de neplăcută, care produce mult disconfort. Există, însă, un mod de a ameliora această situație.

Alexandru Ilie, specialist în Recuperare Medicală prin Fizioterapie, a explicat în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, care este adevărata cauză pentru care ni se umflă picioarele. Potrivit acestuia, poziția în care petrecem un timp îndelungat este, în cele mai multe cazuri, de vină. 

”Statul pe scaun generează pe coloana lombară o presiune cu 40-80% mai mare decât în ortostatism. Ce înseamnă asta? Dacă ai 100 de kg, ai presiune în coloană când ești în picioare de 100 kg, iar când ești în așezat, ai presiune în coloană de 140 de kg sau 180 de kg. În coloana inferioară, deci în locul de distribuire lombar sacru, jos de tot. 

Așadar, poziția pe care ar trebui să o adopte aceste persoane este poziția împinsă ușor spre spate. Scaunul care te împinge la 105-110 de grade, în momentul în care te duci cu spatele ușor înapoi, ai parte de 110 grade, care degrevează acel stres despre care vorbeam. Este cea mai confortabilă poziție pentru zona lombară”, a explicat Alexandru Ilie.  

Mișcarea este cel mai bun mod de a scăpa de picioarele umflate

Iar statul pe scaun nu afectează doar coloana, ci întreg organismul.  

”Mă rezum și la sănătatea sistemului cardiovascular. Inima începe să lucreze mult sub potențialul ei. Deci apar problemele de circulație. De exemplu, sindromul picioarelor umflate, varicele, sunt primele simptome care apar la persoanele care stau mult în poziția așezat. Femeile știu foarte bine lucrul acesta. Pleacă cu un pantof și vin acasă cu un picior cu forma pantofului. Se umflă picioarele pentru că nu ne mișcăm. 

Dacă ești casieră, dacă ești farmacistă, trebuie să te miști, decât să stai într-un singur loc. Nu suntem proiectați să stăm.  

Foarte multă lume mă întreabă care este poziția corectă de a sta la birou. Poziția ideală este următoarea. Și când spun următoarea mă refer la următoarea poziție. Adică acum stau jos, după mă ridic în picioare, apoi îmi iau o minge din aia mare de gimnastică pe care pot sta, apoi îmi iau un scaun mai înalt, cu spătar. Deci schimb permanent poziția în care lucrez”, a mai explicat Alexandru Ilie în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: picioare umflate remedii cauze