x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Pielea

de Oana Antonescu    |    07 Feb 2006   •   00:00

LECTIA DE ANATOMIE
Invelisul exterior al organismului, pielea, este un organ elastic care acopera intreaga suprafata a corpului. Este alcatuita din trei straturi: epidermul, dermul si hipodermul.
LECTIA DE ANATOMIE
Click pt a mari imaginea
Invelisul exterior al organismului, pielea, este un organ elastic care acopera intreaga suprafata a corpului. Este alcatuita din trei straturi: epidermul, dermul si hipodermul.
Primul strat, epidermul, se afla in contact direct cu mediul inconjurator. Suprafata acestui strat nu este uniforma, prezentand santuri si orificii prin care ies firele de par si transpiratia. Majoritatea celulelor care compun epidermul sunt keratocitele, care produc proteina numita keratina. Aceasta ii ofera pielii robustete si elasticitate. Keratocitele sunt asezate in mai multe straturi. Pornind de la suprafata spre profunzime, acestea sunt: cornos, lucidum, granulos, spinos si bazal. Stratul extern cornos al epidermei este format din 20-30 de randuri de celule moarte, asezate una peste alta. In fiecare zi, mii de celule moarte se desprind de pe piele, fiind inlocuite cu altele noi. In epiderm exista si alte celule. "Melanocitele produc pigmentul melanic, al carui rol este de a ne proteja de efectele daunatoare ale radiatiilor ultraviolete. Celulele Merkel sunt implicate in senzatia tactila si celulele Langerhans au rol in apararea imuna", explica prof. dr. Calin Giurcaneanu, seful sectiei de dermatologie de la Spitalul Universitar de Urgenta Elias.

Derm si hipoderm


Dermul este patura mijlocie a pielii, a carui grosime este mai mare decat a epidermului. Este compusa din tesut conjunctiv dens si elastic, bogat in vase de sange, fibre de colagen, precum si cateva celule: macrofage, fibroblasti, mastocite, terminatii nervoase specializate in atingere (corpusculii Meissner), presiune (corpusculii Paccini), caldura (receptorii Raffini) si frig (receptorii Krause). Sub efectul durerii, frigului sau caldurii, aceste terminatii nervoase trimit impulsuri catre creier. "Glandele sudoripare, care regleaza temperatura corporala, glandele sebacee si foliculii pilosi sunt inglobate in derm si se extind prin epiderm pentru a se deschide la suprafata pielii", explica prof. dr. Calin Giurcaneanu.

Ultimul strat al pielii, hipodermul, este patura cea mai profunda si este format, in cea mai mare parte, din celule adipoase organizate sub forma de lobuli. Intre lobuli se gasesc vase sangvine, nervi, bulbi pilari si glomeruli sudoripari.

STIATI CA

  • Pielea este cel mai mare organ al corpului, reprezentand aproximativ 16% din greutatea corpului. Are o suprafata de 1,7-1,8 metri patrati, iar grosimea ei variaza de la 0,5 mm la 4 mm. Cea mai fina piele este cea de pe pleoape, iar cea mai groasa - pe talpa picioarelor.
  • Din piele se formeaza parul si unghiile, care sunt considerate anexele sale. Acest ansamblu poarta numele de tegument.
  • Cantitatea de melanina determina culoarea pielii. Cand absoarbe energie luminoasa, melanina devine mai inchisa la culoare. Acesta este motivul pentru care pielea se bronzeaza daca este expusa la soare. Treptat, melanina migreaza spre suprafata pielii si se desprinde impreuna cu celulele moarte, motiv pentru care pielea bronzata devine palida cu timpul.
  • Organismul uman are peste 3 milioane de glande sudoripare, cele mai multe dintre ele fiind situate in palma, in talpa si la subrat.
  • FUNCTII. Pielea are un rol foarte important in apararea organismului, pe care il separa de factori nocivi precum unele substante iritante sau radiatiile ultraviolete. Stratul cornos al pielii limiteaza pierderile de apa si electroliti, mentinand astfel echilibrul mediului intern. Pielea este totodata un vast organ de simt, datorita numerosilor receptori pentru sensibilitatea tactila, termica si dureroasa. Rolul pielii este important si in mentinerea temperaturii interne a organismului. Cand este frig, vasele de sange de la nivelul pielii se contracta pentru a diminua pierderile de caldura. Cand temperatura mediului creste, vasele se dilata, eliminand caldura. Glandele sudoripare permit, de asemenea, evacuarea excesului de caldura. Elasticitatea pielii este si ea esentiala in miscarile corpului.

    ×
    Subiecte în articol: pielii pielea