Pacientilor cu poliartrita reumatoida (PA) li se poate indica un nou medicament atunci cand boala lor nu mai raspunde in mod adecvat la celelalte tratamente. Medicamentul se elibereaza pe baza de reteta si se administreaza prin injectie subcutanata, de obicei in coapsa sau abdomen. Medicamentul (certolizumab pegol) este conceput pentru a fixa o proteina implicata in declansarea inflamarii. Astfel, el reuseste sa inhibe procesul de inflamare si alte simptome ale bolii: oboseala, inrosirea pielii, dureri generalizate; durerea se transforma treptat in jena permanenta; pierdere in greutate; stare generala de slabiciune; uscaciune a gurii si ochilor; oboseala, dificultate de a dormi; febra usoara si transpiratie; depresie, explica prof. dr Ruxandra Ionescu, de la UMF "Carol Davila" Bucuresti.
PA este o boala autoimuna progresiva, nevindecabila, care distruge cartilagiile si oasele. Boala debuteaza, de obicei, cu inflamarea incheieturilor si dificultatea de a folosi mainile in primele ore ale zilei. Chiar din primii ani de la instalare, PA afecteaza abilitatile locomotorii ale pacientului. 50% dintre persoanele cu aceasta afectiune sunt nevoite sa renunte la activitatea profesionala in primii zece ani de la instalarea bolii si in aproximativ 75% dintre cazuri apar roziuni articulare vizibile radiologic chiar in primii doi ani de evolutie a bolii. "Diagnosticul reumatologic nu este intotdeauna simplu, pacientii sufera in general mult, iar tratamentul nu este usor. Spre deosebire de conceptia generala cum ca pacientii cu "reumatism" sunt varstnici si au doar durere cu care insa se poate trai, bolnavii cu reumatisme inflamatoare sunt adesea tineri, in plina viata sociala si profesionala si cu multe probleme dincolo de durerea cronica si handicapul fizic, cum ar fi riscul cardiovascular crescut, mortalitatea crescuta, boli asociate, avertizeaza prof. dr Simona Rednic, de la UMF "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca.
Boala subdiagnosticata
In Romania se apreciaza ca 1% din populatie sufera de poliartrita reumatoida. Ingrijorator este ca aceasta boala este subdiagnosticata. Astfel, prin programul national destinat acestei boli, doar circa 200 de pacienti beneficiaza de tratamente. Costul lunar ar unui tratament este de aproximativ 2.000 de euro lunar. De asemenea, ingrijorator este ca pacientii intrerup tratamentul, crescand astfel riscul de complicatii severe: boli cardiovasculare, infectii, neoplazii etc.
Mai frecventa la femei
Speranta medie de viata a pacientilor cu poliartrita reumatoida este mai mica decat cea a persoanelor sanatoase cu trei pana la sapte ani. Pacientii cu forma severa a bolii pot deceda cu 10-15 ani mai devreme. Boala este mai frecventa la femeile intre 30 si 50 de ani. In privinta cauzelor sunt enumerate componenta genetica, hormonala, unele infectii cum ar fi virozele. Tratamentul optim al poliartritei reumatoide necesita un diagnostic precoce, precum si aplicarea corecta si din timp a unui tratament eficient, care sa reduca astfel complicatiile bolii.