x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Portia zilnica de otrava

Portia zilnica de otrava

de Georgeta Licsandru    |    07 Feb 2006   •   00:00
Portia zilnica de otrava
SANATATEA NOASTRA
Cutiile de bere, de suc, vesela din aluminiu folosita in fiecare zi, fumul de tigara sau gazele de esapament inhalate vrand-nevrand pot determina acumularea de minerale toxice in organismul uman.
Mineralele toxice provin din mediu (aer, apa, expuneri profesionale) sau alimente. Pe langa faptul ca ne otravesc in mod lent organismul, aceste minerale "ataca" mineralele "bune", fiziologice (calciu, fier, magneziu etc.). Iar diminuarea mineralelor bune din organismul nostru faciliteaza depunerea mai rapida si mai usoara a mineralelor toxice. Prezenta mineralelor toxice - aluminiu, mercur, cadmiu, plumb, beriliu, arsen - este determinata cu ajutorul analizei minerale tisulare (AMT).

Aluminiul, arsenul


In organism, cele mai frecvente sunt acumularile de aluminiu, provocate de folosirea vaselor din aluminiu. De asemenea, cutiile de conserve, cutiile de bere sau de suc, aditivii alimentari, antiacidele gastrice pe baza de aluminiu pot sta la originea acestor intoxicatii. Chiar si vasele din lut sunt o sursa de aluminiu, pentru ca argila are un continut ridicat de silicat de aluminiu.

"Pentru a diminua efectele otravirii lente vom evita ambalajele si vasele din aluminiu. Daca este descoperita acumularea de minerale toxice, se impune un tratament constand dintr-o combinatie de vitamine, minerale si extracte din plante care faciliteaza functia de detoxifiere a ficatului. In acelasi timp, se prescriu o serie de chelatori orali - suplimente nutritive bazate pe antagonismele minerale. Un mineral fiziologic contracareaza actiunea nociva a mineralului toxic, il scoate din locul unde s-a fixat si usureaza eliminarea lui. Tratamentul trebuie urmat sase luni. Apoi se repeta analiza minerala tisulara, pentru a vedea daca mineralul a fost eliminat", arata dr. Mirela Lacatus, medic specialist medicina de familie la Centrul Medical "Dr. Tiron". Intoxicatiile cu arsen au la origine insecto-fungicidele, substantele cu care se stropesc fructele si legumele impotriva daunatorilor. De multe ori, nu este suficienta spalarea fructelor sau legumelor pentru inlaturarea urmelor de arsen, acesta acumulandu-se in coaja. De asemenea, lemnul este tratat impotriva cariilor cu substante pe baza de arsen. Printre simptomele intoxicatiilor cu arsen sunt: astenia, ameteala, durerile de cap si musculare, iritatii ale mucoaselor cailor respiratorii.

Se fixeaza in tesuturi


Sursa cea mai importanta a acumularilor de cadmiu in organism este fumatul activ sau pasiv. Combustibilii, gazele de esapament ne intoxica cu plumb. Iar praful atmosferic, poluantii - cu beriliu. "Mineralele toxice raman foarte mult in organism. Odata patrunse in organism, stau cateva minute in sange, apoi se fixeaza in tesuturi. Au preferinta pentru tesutul gras, pentru tesutul osos si nu pot fi determinate prin analizele obisnuite. Daca este vorba despre cantitati mari, in primele zile dupa intoxicatie, mineralele pot fi determinate prin analize de sange sau urina. Dupa aceea, ele se fixeaza in tesuturi pentru multi ani si se elimina in cantitati mici prin firul de par.

Studiu


La Centrul Medical "Dr. Tiron" a fost efectuat un studiu ai carui subiecti au fost pacienti cu varste intre 2 si 74 de ani. Studiul a aratat ca o parte dintre subiecti nu prezentau nici un simptom, altii se simteau rau. Dar, in ambele cazuri, analizele de sange erau bune. Insa analiza minerala tisulara a scos la iveala acumulari de minerale toxice. Astfel, in 41% dintre cazuri existau acumulari de minerale toxice. La 9% dintre subiecti, acumularile erau accentuate si era nevoie de tratament. Autorii studiului precizeaza ca subiectii erau bucuresteni, cu profesii fara risc, majoritatea avand o munca de birou. Studii recente au aratat ca exista o legatura intre autism si acumularile de plumb si mercur din organism care duc la scaderea valorilor unor minerale fiziologice (calciu, magneziu, cupru, zinc). Potrivit dr. Lacatus, in urma analizei minerale tisulare copiilor autisti le-au fost descoperite unele dezechilibre minerale. Acestora li s-a recomandat un tratament cu suplimente nutritive insotit de o dieta specifica. Dupa cateva saptamani, parintii au putut observa ca micutii relationau mai bine cu cei din jur, au facut progrese in comunicare.

VASELE DE ALUMINIU. Intoxicatiile cronice cu aluminiu provenind din vase, afecteaza sistemul nervos, cu efecte devastatoare: confuzie mintala, pierderea memoriei, disfunctii neuro-musculare, dureri de cap, ulcer, anemie, afectarea sistemului osos. Recent s-a descoperit ca aluminiul este implicat si in boala Alzheimer.

INTOXICATIE. "Am facut o comparatie intre sportivi si sedentari in ceea ce priveste acumularile de minerale toxice. Am obtinut un raspuns la care nu ne asteptam, credeam ca prin natura activitatii lor sportivii sunt mai putin intoxicati. Dimpotriva. S-a dovedit ca si sportivii sunt afectati in aceeasi masura ca si persoanele sedentare. De ce? Pentru ca si sportivii traiesc in acelasi mediu ca si oamenii obisnuiti, mananca aceleasi lucruri, din aceleasi ambalaje, respira acelasi aer. Ba chiar, pentru ca desfasoara o activitate fizica mai intensa, respira mai amplu, mai des, inhaland mai multe substante toxice", atrage atentia dr. Mirela Lacatus.

INVESTIGATIE. Analiza minerala tisulara reprezinta o investigatie de laborator efectuata pe o suvita de par cu o lungime de 2-3 cm, luata din zona occipitala sau latero-parietala. Prin aceasta analiza putem afla daca in organismul nostru sunt cele 30 de minerale esentiale pentru sanatate, dar si cele sase minerale toxice. Prin aceeasi analiza mai aflam gradul de stres, care este starea sistemului imunitar si predispozitia catre alergii. Pentru ca parul este un tesut care creste cu aproximativ 1 cm pe luna, rezultatele analizei arata nivelul mediu al mineralelor din organism pe o perioada ce cuprinde 2-3 luni anterioare efectuarii investigatiei.

DIETA. Daca rezultatele analizei minerale tisulare indica dezechilibre minerale, metabolice, pacientului i se prescrie o dieta individualizata. In aceasta dieta sunt specificate cantitatile de proteine, glucide si lipide pe care acesta ar trebui sa le consume.

×
Subiecte în articol: minerale aluminiu toxice