A fost o vreme in care medicina nasului, gatului si urechilor era minimalizata. Grava eroare cand li se spuneau cu ironie ORL-istilor picaturisti, adica pasamite singura lor treaba este sa puna picaturi in nas. In realitate, medicina ORL este o stiinta rafinata cu interventii de subtilitate pe corzile vocale, in nas, ba si prin moderna chirurgie cu endoscopul la hotarul delicat dintre spatele nasului si creier.
Statisticile aduc in lumina "reflectoarelor' cifre semnificative. Din totalul consultatiilor in ambulator 45% sunt din sfera ORL, iar la copii peste 55%. Care sunt semnalele care trebuie sa-l trimita pe om la medicul ORL-ist. O intreaga paleta de semne pe care le explica profesorul Dorin Sarafoleanu, membru al Acadaemiei de Stiinte Medicale, cel care a infiintat vestita clinica ORL de la Spitalul "Sf. Maria' din Bucuresti, condusa acum de fiul acestuia, la randu-i profesor doctor, Codrut Sarafoleanu.
Primul simptom care trebuie sa-l indrepte pe suferind la medic este durerea. In zona aceasta a ORL-ului principala durere este de nevralgie. Cele 12 perechi de nervi ai craniului trec prin zona ORL. Cea mai de temut este nevralgia de trigemeni. Este aceasta durere pe primul loc, alaturi de pancreatita acuta, in clasamentul sinistru al celor mai violente dureri. Nevralgia de trigemeni apre ca o fulgerare de durere greu de suportat in zona fetei. Nervul trigemeni are un traseu foarte lung si in portiunea sprancenelor si fruntii, o alta ramura in zona obrazului si buzei superioare, iar a treia in maxilarul inferior. Apar dureri din senin si de cateva zeci de ori pe zi, cu un evantai de cauze cum ar fi expunerea la frig, afectiuni ale dintilor, sinuzite, traumatisme. Nevralgia de trigemeni trimite dureri pe traiectul unui nerv si exista zone atat de sensibile pe care doar le atingi si apare durerea ca un trasnet. Se pot face tratamente cu medicamente, iar in cazuri disperate se blocheaza prin operatie un ganglion unde exista un manunchi de ramificatii nervose pentru ca sa nu mai fie simtita durerea. Dar petul este greu, o parte din fata nu mai are sensibilitate.
Ce alarma vine din zona ORL?
Mai exista nevralgii cu dureri la nervul gloso-faringian si hipoglos, in zona laringelui. Mai precis, in dreapta si in stanga marului lui Adam. Nevralgia pe nervul laringelui superior poate tulbura vorbirea sau vorbirea incepe sa fie dureroasa. Mai exista o nevralgie pe nervul suboccipital. Durerea se localizeaza in spatele urechii si radiaza spre ceafa, dar si spre ureche. Aceasta nevralgie se confunda cu otitele si mastoiditele. Cancerul in zona ORL nu doare, in general, dar produce raguseala. Daca o raguseala nu dispare sub tratament, dupa 3-4 saptamani trebuie facute investigatii riguroase. O altfel de durere in zona ORL este cefaleea. Este o durere in cap, in cutia craniana. O multime de oameni, circa 20%-25% sufera de migrene. Migrena apare cu modificari oculare., poate fi cu aura sau fara aura.
Aura este un complex de simptome ce anunta cu o ora inainte instalarea durerii mari de cap. Mai exista migrena cu senzatia de cap confuz chiar nedureros, dar cu ameteala datorata unor tulburari in vestibulul urechi. Si, bineinteles, trebuie sa te duci la doctor, mai precis la ORL-ist, cand ai suferit un traumatism in zona nasului, gatului si urechii. Trebuie mentionate si semnele de alarma care apar pe aparatele din regiunea ORL. Bineinteles se incepe cu semnele venite de la nas. Necesita consultul ORL-istului si nasul infundat. Se infunda o nara sau ambele, ori in balanta. Cand o nara, cand cealalta. Obstructia nazala duce la multe necazuri. De obicei, oamenii cu nasul infundat nu se duc la medic si isi pun picaturi in nas pe parcursul a luni de zile. Este o greseala fiindca fara prescriptia medicului din cauza abuzului de picaturi se ajunge la rinite sau la rinosinuzit.