x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Premieră în chirurgia cardiovasculară din România, la Spitalul Monza

Premieră în chirurgia cardiovasculară din România, la Spitalul Monza

22 Apr 2013   •   17:37
Premieră în chirurgia cardiovasculară din România, la Spitalul Monza

Specialiştii în chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Monza – Centru Cardiovascular au efectuat, în premieră pentru România, o intervenţie extrem de delicată, schimbarea unei valve revoluţionare pe cord deschis.

 
Pacientul, în vârstă de 80 de ani, a necesitat, practic, o reintervenţie, pe care o clinică renumită din Austria a refuzat-o, din cauza vârstei înaintate. “Noi am considerat că operaţia are şanse să reuşească, iar pacientul îşi dorea cu ardoare să mai trăiască. Era ultima sa şansă”, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, doctorul Theodor Cebotaru, şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară a spitalului Monza.
 
Acest tip de valvă a fost brevetat în SUA la sfârşitul lui 2011 şi implementat anul trecut în Europa, acolo unde au fost efectuate 68 de intervenţii în 17 centre medicale. 
 
“Această valvă biologică este confecţionată din pericard bovin şi are o durată de viaţă de 15-20 de ani. Marele avantaj al unei astfel de valve este că nu necesită puncte de sutură şi reduce foarte mult timpul de operaţie în care inima este oprită. Discutăm de 8-10 minute, în loc de o oră”, a declarat doctorul Cebotaru.
 
Specialistul a estimat că în România au loc, anual, circa 3.000 de intervenţii de chirugie cardiacă, 500 dintre acestea implicând montarea sau înlocuirea de valve aortice.   
 
Cebotaru a declarat că valva revoluţionară a fost achiziţionată de către spital, la cererea pacientului, contra unei sume de 10.000 de euro şi a estimat întreaga procedură la 15.000 de euro, “de patru ori mai puţin decât ar fi plătit într-un spital de specialitate din Europa”.
 
“Din păcate, este foarte greu, dacă nu imposibil, folosirea acestei valve în sistemul public de sănătate. Acolo se utilizează valve cu o durată de viaţă de cinci, maxim 10 ani, dar mai ieftine, tocmai din considerentul de a da şansa la viaţă cât mai multor pacienţi”, a mai declarat doctorul Cebotaru.
 
Spitalul Monza este prezent în sistemul medical privat din România de la sfârşitul anului trecut, dezvoltând centre de excelenţă atât în domeniul chirurgiei cardiovasculare, cât şi în domeniul ortopediei. În cadul unităţii, sunt puse la dispoziţia pacienţilor servicii integrate de medicină internă, chirurgie generală, precum şi din sfera altor specialităţi medicale.  

×
Subiecte în articol: premiera chirurgia