x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Premiera in Romania: Operatie intrauterina pentru a salva viata unui geaman

Premiera in Romania: Operatie intrauterina pentru a salva viata unui geaman

de Steluta Indrei    |    18 Iul 2011   •   10:15

Medicii de la Maternitatea “Cuza Voda' din Iasi au realizat o interventie chirurgicala unica in Romania. Ei au operat o tanara de 24 de ani insarcinata in sase luni cu gemeni pentru a salva viata unuia dintre copii, care nu avea cap si inima. Gemenii aveau placenta comuna, iar inima fatului dezvoltat normal batea pentru amandoi. Medicii ieseni au decis ca singura varianta pentru salvarea fatului normal este operatia asupra copiilor nenascuti. Ajutati de un ecograf performant, ei au intervenit in burta mamei pentru a intrerupe evolutia fatului fara cap si inima. Pana la nastere, malfomatia va ramane in uter. Medicii sustin ca nu va afecta copilul normal, pentru ca se afla intr-un mediu steril. Gravida va fi monitorizata in continuare, medicii sperand ca nasterea prin cezariana a unicului bebelus sa fie fara probleme.

Aceasta interventie intrauterina, care a fost efectuata pentru prima data si in tara noastra, se face in clinici din Marea Britanie, Belgia sau Germania. O asemenea malformatie in cazul gemenilor apare o data la 25.000 de sarcini.

×