x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Premiera medicală: Implanturi de vase de sânge obţinute în laborator

Premiera medicală: Implanturi de vase de sânge obţinute în laborator

de Steluta Indrei    |    28 Iun 2011   •   12:04

Trei diabetici aflati sub dializa sunt primii pacienti din lume carora li s-au implantat vase de sange obtinute in laborator cu ajutorul celulelor epiteliale prelevate chiar de la persoanele respective, informeaza Associated Press. Aceasta tehnica de creare in vitro a venelor si arterelor va fi introdusa, in curand, in practica medicala curenta in scopul tratarii persoanelor cu complicatii ale diabetului, a celor care sufera traumatisme ale membrelor sau in cazul cardiacilor care au nevoie de o operatie de bypass coronarian. Cei trei pacienti dializati din Polonia au primit noile vase de sange create in laborator in urma cu opt luni. Medicii care au realizat aceste implanturi in premiera sustin ca vasele sunt functionale si in prezent. “Aceste rezultate sunt extraordinare deoarece distrugerea vaselor de sange din cauza dializei este o uriasa problema de sanatate', considera doctorul Robert Harrington de la Duke University, specialist in chirurgie vasculara si unul dintre coordonatorii cercetarilor privind obtinerea in vitro de vase sangvine. Aceste cercetari sunt conduse de compania Cytograft Tissue Engineering Inc. din San Francisco si se desfasoara la nivel mondial in SUA, Europa si America de Sud.

In cazul studiului efectuat in Polonia, cercetatorii au prelevat esantioane de piele de la nivelul mainilor pacientilor, au izolat celule epiteliale si le-au cultivat in laborator. In acest fel, cercetatorii au obtinut tesuturi vii pe care le-au rulat astfel incat sa ia forma unor vase de sange. Aceste vase create in vitro au fost implantate celor trei pacienti in urma cu opt luni. Pana in prezent, vasele de sange au fost foarte bine tolerate de sistemul imunitar al pacientilor. Acestora nu li s-au administrat medicamente pentru prevenirea respingerii tesuturilor implantate, tocmai pentru ca au fost create din propriile celule ale pacientilor.

Vasele obtinute in vitro din celule ale pielii sunt bine tolerate de pacienti si nu contin materiale artificiale, spre deosebire de protezele din plastic utilizate in prezent pentru inlocuirea vaselor distruse din cauza dializei.

“Sute de mii de pacienti nevoiti sa faca dializa ar putea beneficia de aceasta noua tehnica medicala. Alte sute de mii de oameni care ajung sa-si piarda membrele din cauza insuficientei circulatorii ar putea fi salvati daca li s-ar implanta vase de sange obtinute in laborator. De asemenea, aceste vase ar putea fi utilizate in cazul pacientilor supusi operatiilor de bypass coronarian in locul venelor prelevate de la acestia', a explicat Todd McAllister de la Cytograft Tissue Engineering.

×