x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Premieră medicală în România. Operație pe creier prin pleoapă la Spitalul Militar „dr. Carol Davila”

Premieră medicală în România. Operație pe creier prin pleoapă la Spitalul Militar „dr. Carol Davila”

de Redacția Jurnalul    |    10 Mar 2024   •   12:40
Premieră medicală în România. Operație pe creier prin pleoapă la Spitalul Militar „dr. Carol Davila”
Sursa foto: Facebook/MapN

Primul caz din România de operație pe creier prin pleoapă a avut loc la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „dr. Carol Davila”

La finele anului trecut, caracterul minim invaziv al intervențiilor care țin de chirurgia epilepsiei a depășit o nouă barieră.

Este vorba despre un pcient de 49 de ani, cu un accident vascular cerebral ischemic major și crize de epilepsie încă din copilărie. Când a ajuns în atenția echipei medicale, frecvența crizelor era de circa 3-4 crize pe săptămână.

Echipa de neuroepileptologi a conceput un plan de chirurgia epilepsiei care propunea rezecția polului temporal, nucleului amigdalian și hipocampului. Dacă planul ar fi fost greșit, pacientul ar fi avut tulburări severe de memorie, fapt ce îi putea afecta sever calitatea vieții. S-a stabilit că cea mai bună opțiune pentru acest caz era o abordare care nu a mai fost încercată până acum în România, printr-o incizie utilizată strict în chirurgia oculoplastică, la nivelul pleoapei stângi.

Intervenția a durat 6 ore. Pregătirea a fost realizată în prealabil prin reconstrucții tridimensionale și exersată atât în mediul virtual în repetate rânduri, cât și în cadrul unor cursuri de disecție specializate ce au avut loc în Barcelona, Spania.

"La trei luni de la intervenție, frecvența crizelor a scăzut de la 3-4 crize pe săptămână la ... niciuna în trei luni! Definiția de „caz vindecat” totuși este absența crizelor timp de doi ani de la intervenție, pacientul rămânând atent monitorizat în această perioadă de către echipa de neuroepileptologie", arată MApN pe Facebook.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×