x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Premieră mondială: Transfuzie cu globule roşii create în laborator

Premieră mondială: Transfuzie cu globule roşii create în laborator

de Steluta Indrei    |    02 Sep 2011   •   13:58

Cercetatorii francezi i-au injectat unui pacient globule rosii create din propriile celule suse si multiplicate in laborator, informeaza AFP. Acest experiment reusit in premiera mondiala constituie un progres enorm spre crearea transfuziilor de sange in cazul carora pacientii sunt propriii donatori.

Coordonat de Luc Douay de la Universitatea “Pierre si Marie Curie' Paris, acest experiment s-a derulat in doua etape. Cercetatorii au prelevat celule susa de la un pacient, apoi le-au multiplicat si au obtinut miliarde de globule rosii cultivate in laborator. Au utilizat in acest scop factori de crestere specifici “care regleaza inmultirea sI maturizarea celulelor susa, care se transforma in globule rosii'. Dar progresul enorm a constat in a doua etapa a cercetarii, cand echipa franceza i-a reinjectat pacientului globulele rosii obtinute din propriile sale celule susa. Luc Douay explica: “Dupa cinci zile, rata de supravietuire a globulelor rosii in circulatia sangvina a pacientului era cuprinsa intre 94% sI 100%. Iar dupa 26 de zile, intre 41% sI 63%'. Sunt rezultate extrem de bune “pentru ca aceasta rata de supravietuire este comparabila cu perioada medie de viata de 28 de zile a globulelor rosii produse in mod natural de organism. Am demonstrat astfel ca durata de viata a globulelor obtinute in laborator este similara cu a celor normale. Ceea ce dovedeste ca globulele rosii create din celule susa pot deveni sursa de transfuzii'.

Studiul demonstreaza in premiera ca aceste “globule artificiale' pot supravietui in corpul uman. Pentru Luc Douay “este un progres medical urias pentru medicina transfuzionala. Avem nevoie urgent de noi surse pentru transfuzii sangvine astfel incat sa facem fata penuriei de donatori de sange, dar sI pentru a elimina riscul contaminarii cu infectii prin tranfuziile clasice'.

Urmatoarea provocare a cercetatorilor este productia la scara larga a globulelor rosii. Dupa cum subliniaza Luc Douay “aceasta necesita progrese tehnologice suplimentare in domeniul ingineriei celulare. Dar suntem convinsi ca globulele rosii cultivate in laborator vor deveni o rezerva nelimitata pentru tranfuzii sangvine si o alternativa sigura la sangele recoltat prin donare'.

×