Cât costă şi ce presupune transplantul de inimă artificială, operaţie realizată în premieră la Târgu Mureş
Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş (IUBCvT), dr. Horaţiu Suciu, a anunţat realizarea primei implantări a unei inimi artificiale la un copil din România.
Pacienta este o fată de 17 ani care nu mai avea șansă la viață fără această intervenție. Inima tinerei funcționa doar în proporție de 13%. Inima artificială o ajută să trăiască până când va găsi un organ compatibil pentru transplant.
Ce înseamnă inima artificială
Implantarea unei inimi artificiale este o intervenție la care sunt supuși pacienții care așteptă un transplant de cord, dar suferă de insuficiență cardiacă biventriculară în stadiu terminal și riscă să moară. Aceștia primesc o inimă artificială până la găsirea unui donator potrivit.
Aceasta este un dispozitiv complex, alcătuit din supape, pompe, senzori, cabluri și alte componente electronic, care lucrează în armonie pentru a pompa sângele în și din implant.
Dispozitivul trebuie să se conecteze la un sistem hardware extern, care cântărește circa 11 kilograme și poate fi transportat într-un rucsac. Sistemul include bateriile care asigură funcționarea pentru aproximativ 4 ore.
Însă prețul unei inimi artificiale este foarte mare, costând circa 180.000 de euro, bani în care nu este inclusă intervenția chirurgială, potrivit adevărul.ro.