x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum să previi cariile și afecțiunile asociate acestora: 4 sfaturi pentru menținerea dinților sănătoși

Cum să previi cariile și afecțiunile asociate acestora: 4 sfaturi pentru menținerea dinților sănătoși

15 Mar 2023   •   15:26
Cum să previi cariile și afecțiunile asociate acestora: 4 sfaturi pentru menținerea dinților sănătoși

Cariile dentare sunt boli infecțioase ale dinților. Primul care este afectat este smalțul dentar, iar, dacă nu este tratată, caria se răspândește în profunzime, putând ajunge la pulpa dintelui. Caria poate să provoace dureri, mai ales la cald, rece sau la contactul cu alimentele dulci, și poate fi asociată și cu alte complicații, de exemplu, abcesul dentar. Descoperă mai jos cum să previi eficient cariile și afecțiunile asociate acestora și cum să-ți menții dinții sănătoși.

Care sunt cauzele cariilor

Zaharurile sunt unul dintre principalii responsabili pentru deteriorarea smalțului dinților și apariția de carii dentare. Bacteriile prezente în gură, în principal Streptococcus mutans și lactobacilii, descompun zaharurile în acizi, formând placa bacteriană, care poate să provoace carii dentare dacă nu este eliminată prin intermediul unui periaj corect.

 

Excesul de gustări - care, de obicei, nu sunt urmate de un periaj dentar -, precum și o igienă orală incorectă se mai numără printre cauzele apariției cariilor.

 

Nu în ultimul rând, deficitul de fluor poate să fie responsabil pentru apariția cariilor, dar și tulburările de alimentație, ca anorexia și bulimia, și boala de reflux gastroesofagian, care slăbesc structura dinților.

 

Odată formate, cariile nu se vindecă de la sine și trebuie să fie tratate de un medic stomatolog. Netratate corespunzător, acestea pot provoca mai multe complicații, precum:

  • durerile dentare
  • abces dentar, eventual asociat cu febră și inflamarea zonei afectate
  • pulpita dentara
  • probleme de masticație
  • probleme de alimentație
  • pierderea dinților

Simptomele cariilor

Inițial, cariile de mici dimensiuni, în general, nu provoacă dureri. În funcție de stadiul de evoluție, simptomele cariilor dentare pot fi:

dureri, care se agravează în timp, de exemplu, la mușcătură

sensibilitate dentară, la cald, rece, dulce

pată maronie pe dintele afectat

puroi în jurul dintelui cariat

Cum poți să previi cariile în mod eficient

Există două tipuri de măsuri pe care le poți lua pentru prevenirea cariilor: o bună igienă orală și controalele stomatologice regulate.

Igiena orală corectă

O bună igienă orală, cu periaj regulat, de cel puțin de două ori pe zi, ideal de trei ori pe zi, după fiecare masă este esențială pentru prevenirea cariilor și a altor probleme dentare. Nu uita să îți schimbi periuța de dinți în mod regulat și să folosești o pastă de dinți cu fluor. Completează periajul cu ața dentară, pentru curățarea acelor zone care nu sunt accesibile cu periuța de dinți.

Controalele stomatologice regulate

Controalele în scop profilactic, de două ori pe an, sunt esențiale pentru prevenirea cariilor dentare, pentru că medicul poate să acționeze din timp.

 

Important în tratamentul cariilor este să programezi cât mai curând o vizită la medicul dentist. Cu cât caria este depistată mai din timp - în special pentru că în stadiile inițiale nu provoacă dureri - cu atât tratamentul va fi mai simplu. O carie care a atacat deja pulpa dintelui necesită o îngrijire mai complicată și mai costisitoare.

 

Diagnosticul este ușor de pus, deoarece, în general, cariile sunt vizibile cu ochiul liber. De asemenea, o radiografie dentară poate să confirme prezența unei carii sau cât de profundă este aceasta.

Sigilarea dentară

Medicul dentist poate să prevină apariția cariilor prin sigilarea dentară, un tratament care constă în aplicarea unei rășini pe suprafața dinților. Tehnica se adresează în special copiilor și se folosește în cazul molarilor și premolarilor.

O alimentație corectă

Este foarte importantă evitarea gustărilor și respectarea unei diete sănătoase. Consumul de alimente dulci între mese, mai ales dacă nu este urmat de un periaj, crește foarte mult riscul de apariție a cariilor.

 

De asemenea, unele alimente, ca laptele, înghețata, mierea, băuturile răcoritoare, prăjiturile, tind să se lipească de dinți, de aceea este foarte important periajul după consumul lor. Pe de altă parte, alimente precum brânzeturile, bogate în calciu, dar și ceaiul verde și negru, pot ajuta la prevenirea cariilor.

 

Nu în ultimul rând, bebelușii care adorm după ce au fost alăptați sau au supt din biberon sunt mai expuși riscului de a dezvolta carii.

 

În concluzie, o igienă dentară corectă, controalele stomatologice regulate și o dietă adecvată sunt printre cele mai importante metode de a preveni cariile și afecțiunile asociate acestora.

Sursa foto: Freepik

 

×