x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Primul transplant oficial de celule stem din Europa va avea loc la Londra

Primul transplant oficial de celule stem din Europa va avea loc la Londra

23 Sep 2011   •   15:11
Primul transplant oficial de celule stem din Europa va avea loc la Londra

Beneficiarii vor fi 12 tineri care sufera de o boala oculara degnerativa, Stargardt Disorder, carora li se vor injecta celule stem embrionare.

Operatiile vor ave loc la spitalul londonez Moorfield, iar specialistii britanici au declarat ca in prima instanta vor verifica siguranta tratamentului mai degraba decat eficacitatea acestuia.

Daca studiile efectuate cu mare succes pe animale se vor replica si in cazul oamenilor, vietile a milioane de oameni care sufera de afectiuni oculare s-ar putea transforma radical. Chiar si o mica ameliorare a calitatii vederii ar putea ajuta pacientii sa isi indeplineasca sarcinile de zi cu zi si ar putea imbunatati considerabil calitatea vietii acestora.

Gratie aportului Advanced Cell Technology, o firma americana de biotehnologie care a obtinut acordul oficialitatilor britanice in efectuarea acestui transplant comun, celulele stem au fost deja transformate in versiuni sanatoase ale celulelor retinale deteriorate si vor fi injectate in partea din spate a globului ocular, operatia in sine durand aproximativ o ora.

Nu se cunoaste eficacitatea procedurii in cazul bolnavilor aflati intr-un stadiu avansat al maladiei, astfel ca au fost alesi subiecti care au dezvoltat Boala Stargardt de putin timp, scopul final al experimentului fiind acela de a opri boala in faza incipienta.

×
Subiecte în articol: transplant Marea Britanie celule stem