x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Prioritate la volan fara alcool

Prioritate la volan fara alcool

01 Noi 2005   •   00:00
Prioritate la volan fara alcool
SANATATEA NOASTRA
Atentia la volan este un element fundamental pentru siguranta tututor celor aflati in trafic: conducatori auto, pasageri, pietoni. Pentru a conduce in siguranta automobilul, sunt indispensabile vigilenta si reflexele. Dar numerosi factori pot perturba starea conducatorului auto. Principalii sunt oboseala, alcoolul, administrarea unor medicamente, drogurile.

Oboseala


Somnolenta reprezinta o cauza importanta a accidentelor mortale. Oboseala este vinovata de 30% dintre accidentele rutiere. Ea determina scaderea atentiei la volan mai ales dupa-amiaza, dupa luarea mesei si la miezul noptii. In schimb, conducatorul auto are o vigilenta maxima dimineata si spre seara. De asemenea, oboseala reduce reflexele si creste timpul de reactie. Semnele care anunta adormirea la volan sunt: cascatul repetat, clipirea ochilor, carceii, senzatia de ochi grei, intepenirea cefei, aparitia miscarilor automate (trecerea degetelor prin par). Pentru a evita oboseala este recomandat ca in noaptea dinaintea unei calatorii lungi sa dormim mai mult de opt ore. Pe parcursul traseului sunt necesare pauzele de un sfert de ora, o data la doua ore. In timpul pauzelor ne vom relaxa, vom face cativa pasi pentru a ne dezmorti articulatiile. In interiorul autoturismului vom aerisi si vom asigura o temperatura placuta. De asemenea, este indicat sa ascultam radioul.

Accidente mortale


O treime dintre conducatorii auto responsabili de accidente mortale au fost sub influenta bauturilor alcoolice. Abstinenta totala reprezinta singura masura eficienta pentru a evita astfel de accidente. De altfel, legislatia din tara noastra interzice consumul de alcool la volan.

Medicamentele


Responsabilitatea medicamentelor si a drogurilor in producerea accidentelor de circulatie este explicata de prof. dr. Ion Fulga, seful Catedrei de Farmacologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila". "Exista o serie de medicamente care produc sedare. Aceasta inseamna diminuarea activitatii psiho-motorii sub toate aspectele. Persoana sedata nu mai reactioneaza la fel de prompt, ci cu o latenta mai mare. In mod evident, toate medicamentele care produc sedare prin scaderea reactivitatii sunt daunatoare conducatorului auto." Unele dintre medicamentele care produc sedare sunt folosite exact in acest scop si se numesc sedative. Altele sunt medicamente folosite in anumite indicatii, care au ca efect secundar sedarea. De exemplu, cele mai multe medicamente utilizate in bolile neuropsihice produc sedare: medicamente antipsihotice, antidepresive, antiepileptice. Exista, de asemenea, medicamente pentru unele boli somatice. Antihistaminicele utilizate in tratamentul alergiilor, unele medicamente contra hipertensiunii arteriale pot produce sedare. Persoanele care iau medicamentele mentionate nu au decat o singura optiune: sa nu conduca.

Despre somnifere, medicamente cu larga utilizare, prof. dr. Ion Fulga spune ca nu toate somniferele administrate seara la culcare perturba activitatea conducatorului auto. Cele cu durata lunga de actiune, recomandate celor care se trezesc in toiul noptii si nu mai pot sa adoarma, provoaca la trezire o sedare reziduala, ceea ce perturba activitatea conducatorului auto a doua zi. Somniferele cu durata scurta de actiune, prescrise in cazul celor care au insomnie la adormire, nu pun astfel de probleme, pentru ca efectul lor dispare in cateva ore. Dar daca acestea sunt administrate in doze mici, in scop sedativ, pe timpul zilei, si ele afecteaza vigilenta soferului.

Drogurile


In afara de medicamente, si alte substante toxice produc sedare, afectand performantele conducatorilor auto. In general, drogurile se inscriu in aceasta categorie. Barbituricele, opioizii sunt sedative, in timp ce alte droguri produc modificari de comportament. Canabisul, de exemplu, scade capacitatile psihomotorii ale conducatorilor auto. Totodata, drogurile excitante, cum ar fi amfetaminele, nu produc doar cresterea vigilentei si inlaturarea oboselii, ci si alterari psihice care pot merge pana la nivel de manie. Soferul se autoapreciaza pozitiv, se considera cel mai performant si o asemenea stare de hipermanie poate sa conduca la imprudenta, la agresivitate in conducere, la mersul cu viteza excesiva.

SFATUL MEDICULUI

Toate medicamentele care induc sedarea se elibereaza pe baza de prescriptie medicala, desi unele sunt banale, precum diazepamul, fenobarbitalul, somniferele. "Medicii trebuie sa spuna intotdeauna pacientului cum sa evite riscurile legate de un astfel de medicament, inclusiv cele privitoare la conducerea auto. Este bine ca recomandarile medicului sa fie intarite de farmacist, care trebuie sa aiba si el o discutie cu pacientul caruia ii elibereaza medicamentul." Prof. dr. Ion Fulga ne sfatuieste sa citim prospectul medicamentelor pentru a afla efectele asupra conducatorului auto.

STIATI CA

In tara noastra nu exista avertismente catre conducatorii auto pe ambalajele medicamentelor, dar in alte tari se aplica o asemenea masura. In Franta, de exemplu, sunt mentionate pe ambalaje diverse semne distinctive, care avertizeaza utilizatorul ca trebuie sa evite conducerea auto pe timpul administrarii medicamentului. "Ar fi util sa se introduca si la noi aceasta masura. Conducerea auto a devenit astazi o activitate banala si strict necesara pentru majoritatea populatiei si, daca ar exista asemenea semne distinctive, ar fi o masura suplimentara categoric binevenita", considera prof. dr. Ion Fulga.

REFLEXE. Nu numai pentru conducatorii auto sunt periculoase medicamentele care produc sedare, ci si pentru controlorii de trafic aerian, manipulantii de masini si utilaje care au nevoie de reflexe bine puse la punct.

ALCOOLEMIE. Riscul de accident rutier este major chiar si dupa consumul unui singur pahar cu alcool. O alcoolemie de numai 0,5 g/l ar trebui sa va determine sa renuntati la cheile de la autoturism. Orice diminuare a reflexelor este daunatoare, chiar daca este vorba despre un conducator auto cu experienta.
×
Subiecte în articol: auto medicamente produc sedare