x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pro si contra suzetei

Pro si contra suzetei

14 Feb 2005   •   00:00

SANATATEA COPILULUI

STELUTA INDREI

"In toata experienta mea nu am intalnit copil care sa nu aiba deformari ale dintilor sau ale palatului (partea superioara a cavitatii bucale) din cauza utilizarii excesive a suzetei." Acesta a fost raspunsul doctorului Maria Runcan la intrebarea daca este bine sau nu sa li se dea copiilor suzeta.

Dezavantaje

Suzeta nu este o solutie-miracol pentru calmarea copiilor. Multi dintre ei plang atunci cand nu-si gasesc suzeta, obiectul atat de pretios pentru ei. Chiar si noaptea se trezesc si nu se linistesc fara suzeta. Bineinteles ca parintii le ofera mult-doritul obiect pentru a-i calma, dar ei trebuie sa stie ca, in mod categoric, nu este bine ca micutilor sa li se dea suzeta, atrage atentia medicul primar pediatru Maria Runcan de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu". Oricat de performante ar fi materialele din care sunt confectionate, suzetele tot deformeaza gurita copiilor. Pe de alta parte, anumite suzete de slaba calitate sau cele foarte uzate se pot dezintegra si reprezinta un pericol, pentru ca micutii pot inghiti partile respective. De aceea, este bine sa innoiti frecvent suzetele micutilor, daca nu reusiti sa ii dezobisnuiti de acest obicei. Oricum, ele trebuie sterilizate foarte des, pentru ca se murdaresc imediat si reprezinta un mijloc de contaminare cu microbi sau virusi.

Asa-zise avantaje

"Poate suzeta este un mijloc de a-i calma pe copii, dar parintii trebuie sa tina cont de faptul ca sunt mai importante modificarile pe care le produce la nivelul cavitatii bucale decat relaxarea momentana a micutilor", arata dr. Maria Runcan. Suzeta ofera o satisfactie pe plan psihic, dar efectele inestetice pe plan fizic sunt mai insemnate. Specialistii spun ca suzeta poate fi inlocuita doar cu dragostea si grija parintilor, deoarece nu exista un obiect propriu-zis care sa-i tina locul fara efecte secundare.

Suptul degetului

Desi in unele carti de pediatrie exista fotografii care arata copii sugandu-si degetul inca din viata intrauterina, medicul Maria Runcan spune ca sugarii nu au obiceiul de a-si suge degetul. De fapt, ei se nasc cu instinctul de a suge, care nu este altceva decat instinctul de hrana. Fiind un reflex psihologic, suptul le satisface bebelusilor nevoia de buna-dispozitie, afectiune, protectie. Asadar, se poate spune ca micutii au tendinta de a-si suge degetul, dar important este ca parintii sa nu incurajeze acest gest si prin oferirea suzetei. Pentru ca suptul degetului apare dupa ce este eliminata suzeta, daca micutii au avut acest obicei. Cand parintii incearca sa-i dezobisnuiasca de suzeta, ei se consoleaza cu suptul degetului.

STIATI CA…
  • Orice ar face parintii, nu ii pot dezobisnui pe copii de suptul degetului sau de suzeta.
  • Aceste obiceiuri dispar o data cu varsta, pe masura ce copilul incepe sa mearga la gradinita si sa priceapa ce este mai bine si ce este rau.
  • STIRI
    DISLEXIE. Copilul dumneavoastra nu reuseste sa invete sa citeasca? Este posibil ca el sa sufere de dislexie, o afectiune innascuta, in care nu poate percepe textul tiparit si nu este capabil sa il transforme in cuvinte. Cercetatorii de la Universitatea Oxford au descoperit ca rudele copiilor cu dislexie sufera mai rar de afectiuni cardiovasculare. Principala cauza a acestui fapt consta in prezenta in exces in sangele acestora a unei proteine cu rol important in reglarea presiunii arteriale. Este posibil ca aceasta proteina sa provoace si modificarile din creierul copilului care conduc la dislexie.

    HIPERACTIVITATE. Cercetatorii americani au elaborat un test care sa le permita sa diagnosticheze sindromul lipsei de atentie si al hiperactivitatii la copii. Micutii (cu varste intre 4 si 6 ani) au fost pusi in fata unui computer sa urmareasca un punct mobil timp de 10 minute. Copiii bolnavi au urmarit punctul o perioada mai scurta de timp decat cei sanatosi. Potrivit statisticilor, de aceasta afectiune sufera aproximativ 3-7% din populatie, iar in 80% dintre cazuri, tulburarea nu este diagnosticata si tratata corespunzator, ceea ce conduce la inadaptare sociala si psihologica a milioane de oameni.

    ALERGII. Frecventa afectiunilor alergice a crescut considerabil in ultimii 30 de ani. In majoritatea tarilor europene, numarul copiilor astmatici s-a inmultit de patru ori intre anii ’70-’90. In prezent, alergiile sunt cele mai frecvente boli cronice in randul copiilor. Simptomele alergiilor se manifesta in functie de varsta copiilor: eczema, rinita, diareea, constipatia apar in primii ani de viata. Mai tarziu apar astmul, rinita alergica sau conjunctivita.

    TELEVIZOR. Copiii care se uita indelung la televizor vor avea probleme de sanatate cand vor ajunge adulti. Privitul in exces la televizor intre 5 si 15 ani favorizeaza la varsta maturitatii cresterea nivelului colesterolului, supraponderalitatea si lipsa activitatii fizice. Doctorul Robert J. Hancox a observat ca, dintre copiii care la varsta de 5, 7, 9, 11, 13 si 15 ani s-au uitat mai mult de doua ore pe zi la tv, la 26 de ani, 17% erau supraponderali, 15% nu faceau deloc sport, 15% aveau un grad ridicat al colesterolului, iar 17% se apucasera de fumat. El recomanda reducerea timpului petrecut de copii in fata televizorului la una-doua ore maximum pe zi.

    SPORT. Specialistii recomanda parintilor sa-si indrume copiii catre un sport in functie de personalitatea si aptitudinile lor. Copiii timizi, fara personalitate accentuata, lipsiti de incredere, pot practica un sport colectiv (handbal, rugby) sau un sport de contact (arte martiale, lupte). Pentru copiii agitati, cu tulburari de somn, sunt indicate sporturile individuale (inotul, atletismul, gimnastica, ciclismul, schiul). Copiii rezervati, ponderati trebuie sa urmeze un sport de indemanare (tenis de masa) sau un sport tehnic (tenis).

    RISCURI. Bebelusii care vin pe lume cu o greutate mai mare de 4 kilograme risca sa sufere de cancer la varsta adulta. Potrivit unui studiu efectuat de o echipa de cercetatori englezi si suedezi, suprapoderalitatea la nastere favorizeaza aparitia mai ales a cancerelor digestive sau limfatice la maturitate. De asemenea, asocierea dintre cancer si greutatea la nastere este mai puternica la femei, care prezinta un risc de patru ori mai mare de a suferi de cancer de san inainte de 50 de ani.
    ×
    Subiecte în articol: sport copiilor copiii suzeta