x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Rata alăptării în România a scăzut la 12,6%, unul din cele mai mici procente din Europa

Rata alăptării în România a scăzut la 12,6%, unul din cele mai mici procente din Europa

04 Aug 2012   •   17:02

Rata alaptarii in Romania este de 12,6%, situandu-se printre cele mai mici din Europa, potrivit unui studiu desfasurat in 2011 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si UNICEF, se arata intr-un comunicat al UNICEF.

'Nutritia are un rol fundamental in dezvoltarea copiilor. Experientele nutritionale din prima copilarie au efecte pe termen lung asupra sanatatii adultului. Exista dovezi consistente ca populatiile sanatoase sunt acelea care au beneficiat de o nutritie si ingrijiri adecvate in perioada copilariei timpurii - inclusiv perioada prenatala', a declarat conf. dr. Nicolae Suciu, manager IOMC.

Daca in prima luna de viata, 31% dintre copii sunt alaptati exclusiv la san, acest procent scade in urmatoarea luna la 22,7%, ajungand in luna a sasea a copilului la 3,4%, un procent foarte mic.

Educatia mamei este un factor ce influenteaza alaptarea exclusiva, mamele cu studii superioare si cele cu educatie putina inregistand cele mai mari procente 15 si, respectiv, 17 %.

Conform studiului, prevalenta alaptarii exclusive in mediul urban este aproape de doua ori mai mare decat in mediul rural, 15,4 fata de 9,8%.

Beneficiile alaptatului exclusiv sunt foarte multe, dar, din pacate, nu la fel de cunoscute.

Din totalul lotului pe care s-a facut studiul, doar 56 % dintre mame au vorbit cu medicul care le-a ingrijit in timpul sarcinii despre alaptare, cele mai putine mame consiliate in timpul sarcinii fiind adolescentele cu varsta intre 15-19 ani si femeile din mediul rural.

'Alaptatul scade mortalitatea infantila, riscul de infectii si de enterita ulcero-necrotica la prematuri. Copiii alaptati exclusiv au o mortalitate si o morbiditate mai mica, se imbolnavesc mai rar si mai greu. Din pacate, o mare parte dintre femeile din Romania privesc alaptatul ca o constrangere. Ele cred ca nu au voie sa manance diverse alimente sau au mai multe interdictii, ceea ce este complet fals. Mamele trebuie sa se hraneasca bine si sa fie relaxate, deoarece stresul poate sa scada cantitatea laptelui', a declarat dr. Adrian Craciun, seful sectiei de neonatologie din Maternitatea Cantacuzino.
Pe glob se nasc anual 136,7 milioane de copii, dintre care doar 32,6% sunt hraniti exclusiv prin alaptare.

×