x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Rata de vaccinare anti poliomielită este de 75%, în România

Rata de vaccinare anti poliomielită este de 75%, în România

16 Aug 2022   •   16:19
Rata de vaccinare anti poliomielită este de 75%, în România

Cele mai puternice economii se pregătesc de revenirea virusului polio, iar secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, atrage atenția că vaccinarea este, în prezent, undeva la 75 – 76%, deși ar trebui să fie de 80 – 85% pentru ca riscul să fie minim.

Ea spus că sunt țări, printre care și România, în situația în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare în privința virusului care produce poliomielita.

„Când vorbim de o rată de vaccinare nu vorbim neapărat numai de produsul Hexavalent. Acum, la vârsta de 2 luni... că șansa ca un copil de 2 luni să facă poliomielită este foarte mică, el nejucându-se în curte cu alți copii sau nebând apă de la chiuvetă sau de la cișmea. Deci implică o anumită vârstă. Sigur că poate avea un frățior mai mare, care el este nevaccinat și poate să-i aducă. Dar introducerea virusului poliomielitic sălbatic cum spunem noi este destul de dificil să se întâmple pentru că virus poliomielitic sălbatic în lume nu mai există decât în foarte puține state, în special din Asia, dar asta nu înseamnă că e imposibil”, a spus Adriana Pistol.

Pentru a preveni acest lucru, reprezentanții Ministerului Sănătății recomandă acoperirea vaccinală.

În prezent rata de vaccinare împotriva virusului polio în România este de 75 - 76%, iar pentru ca riscul să fie minim ar fi nevoie de o vaccinare de 80 - 85%, potrivit sursei citate.

Autorităţile care gestionează sănătatea publică din interiorul marilor economii fac eforturi pentru a împiedica revenirea virusului poliomielitei în mai multe ţări unde acesta a fost eradicate aproape complet, scrie Finacial Times, citat de Business Magazin.

În anii '50, după o explozie a virusului şi apariţia unui vaccin împotriva bolii, s-a crezut că patogenul a fost eliminate complet. Din 1988, cazurile de infectare au scăzut cu 99%, de la peste 300.000 cazuri raportate pe an, la doar şase în 2021, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Virusul poliomielitei este considerat foarte contagios, afectând sistemul nervos şi putând ucide sau paraliza complet un om în doar câteva ore.

Autorităţile sanitare din New York au declarat recent că virusul a fost din nou detectat în probe prevalate din sistemul de canalizare al metropolei. Luna trecută, un bărbat din suburbiile New Yorkului a fost primul american diagnosticat cu polio din ultimii 10 ani.

×
Subiecte în articol: poliomielita