AFECTIUNI
Ingrozitoare imagine este aceea cu pestele in undita zbatandu-se in sufocare, moartea lui fiind una dintre cele mai chinuitoare. Nu degeaba inutilitatea zbaterii lui ajungand si sub forma de zicala: "Se zbate ca pestele pe uscat!".
Pornind de la aceasta comparatie se poate spune simplu ce este actul respiratiei: cand omul este sanatos si amarnic de istovitoare este respiratia grea, respiratia impiedicata, respiratia afectata de unele boli.
Act reflex
Cand organismul omului merge bine, actul respiratiei nici nu este perceput. E un act reflex si omul nu-i da nici o atentie. Trage aer in plamani si apoi il evacueaza intr-o insiruire de mecanisme care sunt insa riguros controlate de creier. Abia cand respiratia ii devine unui om anevoioasa, isi da seama ce importanta are alimentarea cu aer a intregului organism. Se chinuie, cei aflati in criza de astm cu o teribila sete de aer. Deschid larg ferestrele si simt ca aerul nu le este de-ajuns. Au senzatia sufocarii. Cu dificultate respira cei atinsi de o boala in teritoriul aparatului pulmonar. Dar greu respira si bolnavii de inima si vase. Respiratia le e pipernicita si insotita de o anormala oboseala fata de cantitatea de efort. Nu mai amintim pe acei oameni care au deficiente de respiratie in timpul somnului, cand pur si simplu respiratia li se opreste pret de cateva zeci de secunde, iar nevestele sar din pat disperate ca le-a murit barbatul. In dispneea de noapte respiratia se reia dupa aceste pauze insa somnul este agitat, hranirea cu oxigen a creierului este neindestulatoare si a doua zi din cauza noptilor ravasite de pauzele in respiratie oamenii nu dau randament la serviciu, sunt cuprinsi de somnolenta.
Dispnee
Respiratia ingreunata este numita de medicina dispnee, iar acest fenomen negativ este explicat de conf. dr. Constantin Marica, sef de sectie la Institutul de Pneumologie "M. Nasta". Dispneea este orice dificultate aparuta in respiratie, dificultate atat ca ritm al respiratiei, atat ca frecventa, cat si ca realizare a actului respirator, de fapt o dificultate instalata in toate amanuntele respiratiei. Senzatia este de lipsa de aer. Dispnee se inregistreaza si la efort in timpul urcatului scarilor, a mersului pe jos. Actul respirator este compus din inspiratie, intrarea aerului in plamani cat si din expiratie, refularea lui. El este un act reflex codificat in centrii respiratorii bulbari, in bulbul rahidian. De ce apare dispneea? Intai si intai respiratia grea apare din cauza perturbarilor de transport in sange al oxigenului si bioxidului de carbon, perturbare la nivelul alveolelor (acei saculeti din plamani), unde nu se mai face cum trebuie sau se face cu intarziere schimbul de gaze intre aer si sange. Aceasta perturbare aducatoare de dispnee se intalneste in majoritatea bolilor pulmonare si cardiace. Exista in aceste perturbari o serie de cauze respiratorii. Cum ar fi pneumoniile, cancerul bronho-pulmonar, fibroza pulmonara, pleureziile masive, corpii strani patrunsi in aparatul respirator, alte boli preurale si embolii ce provoaca obstructie pulmonara. Dar toate perturbarile mentionate pot fi provocate si de inima si vase. De exemplu de insuficienta ventriculara stanga, dar si de alte maladii cardiace.
Inflamatii
Un alt motiv de respiratie grea este o modificare la nivelul periferic, adica la nivelul musculaturii coastelor si diafragmei, adica apar modificari nedorite in efectuarea succesiunii inspir-expir de aer. Sunt inflamatii, adica polionevrite, poliomelite, balonari care prin dereglarea muschilor ce participa la respiratie si prin deranjamente la nivelul diafragmei ce separa abdomenul de torace duc la ingreunarea respiratiei.
Dereglari
Un alt mecanism care produce respiratie grea sunt unele dereglari aparute in centrele de comanda ale respiratiei amplasate in bulb. Adica, suferinzii au tumori pe creier sau pe vase, au ureea crescuta, acidoza sau insuficienta hepatica. Care sunt formele de manifestare ale respiratiei grele? Exista dispnee acuta, o forma foarte grava care precede uneori si moartea. Un exemplu ar fi cand un corp strain ajunge in bronhii sau in trahee. Criza de dispnee acuta se inregistreaza si in astmul bronsic. Apare insuficienta de aer, greutatea in expiratie, omul deschide larg ferestrele, nu-i ajunge aerul si devine vinetiu.
|
EDEMUL PULMONAR. Dispnee se inregistreaza si in edemul pulmonar acut de natura cardiovasculara precum in cazurile de insuficienta cardiaca. Se acumuleaza lichid in plamani, respiratiile sunt dese, dar sunt insuficiente, omul se invineteste, pierde sputa cu sange. Urgent trebuie internat sa i se administreze rapid diuretice si tonice cardiace. Dispnee apare si in embolia pulmonara. Cand s-a astupat cu un cheag un vas pulmonar mare. Simptomele sunt de sufocare, de invinetire, de durere groaznica intr-un punct fix. Dispnee este si de natura nevrotica. Asa cum exista o tuse de natura nervoasa se intalneste si o respiratie grea de natura nervoasa. Este vorba de o tulburare nevrotica si dispneea de acest fel se constituie in prima faza a atacului de panica. Respiratie grea au si grasii. Medicina inventariaza o pseudodispnee a obezilor. Omul gras face un efort mai mare in mers si alte activitati, si consumul de oxigen al obezului este mai ridicat cu 20%-40% decat consumul de oxigen al omului obisnuit. Firesc apare, in cazul obezilor, o saracie de oxigen, deci o respiratie ingreunata.
|
Citește pe Antena3.ro