x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Rețeta sănătății stă ascunsă în ADN

Rețeta sănătății stă ascunsă în ADN

de Georgiana Ionita    |    03 Noi 2016   •   19:18
Rețeta sănătății stă ascunsă în ADN
Sursa foto: ermess/Getty Images/iStockphoto

Fiecare persoană vine pe lume cu o moștenire genetică unică, bine definită și care îi va dicta atât înfățișarea, silueta, preferințele alimementare, predispozițiile către anumite afecțiuni cât și talentele sportive. Genetica modernă a reușit să creeze un test pe care îl poate face oricine de acasă, prin care punem afla modul de funcționare al corpului nostru și ce măsuri trebuie luate pentru o sănătate oprimă, un fel de ghid, scris în ADN. 

Organismul uman reacționează diferit de la o persoană la alta, de aceea este important să știm ce bagaj genetic avem, la ce boli suntem predispuși, care sunt alimentele benefice și ce ar trebui să evităm. Testele genetice oferă informații precise despre moștenirea genetică, în baza cărora se poate realiza un plan personalizat în funcție de necesități.
“Noi aducem in România pentru prima dată un concept unitar despre modul de funcționare al corpului nostru, bazat pe genetica modernă. Cum suntem construiți este scris în ADN-ul nostru, iar aflarea acestor informații ne ajută să ne optimizăm viața și să luăm cele mai bune măsuri pentru sănătatea noastră. Testul presupune prelevarea unei probe de salivă din cavitatea bucală, o procedură foarte simplă. pe care orice persoană o poate face de acasă, fără a fi asistată de un specialist”, explică medicul Dorin Pirciog, initiatorul programului de testare genetică MyBodyGuide.

Performanța sportivă, moștenită genetic

Studiile recente au arătat că un sportiv cu profil genetic potrivit are șanse de cinci ori mai mari de a se califica la olimpiadă sau la etape de cupă mondială decât unul cu un profil genetic diferit. “Există anumite gene ale sportului, răspunzătoare de tipul mușchilor (ex. mușchi pentru sporturi de viteză și forță sau muschi pentru sporturi de rezistență), răspunzătoare de capacitatea de absorbție a oxigenului, de producere a energiei, de intensitatea leziunilor ce apar inevitabil când practici un sport de performanță sau de timpul și modul de recuperare după efort sau leziuni. Prin testarea genetică se poate optimiza în cel mai înalt grad nutriția sportivului, se poate adapta întreg antrenamentul pe profilul sau genetic, se poate gestiona greutatea sportivului, alimentația, astfel încât să existe cât mai puține toxine în organism sau să producă cât mai multă energie necesară sportului pe care l-a ales”, spune doctorul Dorin Pirciog. 

 Se poate “fenta” moștenirea strămoșilor?

Adoptarea unui stil de viață personalizat după ADN poate ajuta o persoană să evite apariția “derapajelor”  condiționate genetic.
“Chiar dacă exista predispoziții spre unele boli (ex. din sfera cardiovasculară, gastrointestinală, stomatologică, neurologică etc.) sau a unor trăsături defavorabile (ex. predispoziție către obezitate, alergii sau intoleranțe alimentare), știința oferă soluții prin adoptarea unui stil de viață adaptat genelor (alimentație, exerciții fizice, medicație) astfel încât șansele de a ocoli sau chiar evita manifestarea acelei mosteniri genetice să crească simțitor”, spune medicul. 

Testarea genetică ofera solutii pentru trăsături și predispoziții întâlnite frecvent, precum: tendința la îngrășare (prin testarea a opt gene responsabile de greutatea noastră), nutriția adaptată organismului nostru (prin investigarea a peste 50 gene responsabile de gestionarea a peste 1000 alimente din jurul nostru, aflând astfel care ne sunt bune și care nu ne priesc) sau predispoziția la afecțiuni comune prin testarea altor zeci de gene raspunzatoare de acestea, predispoziție cu care ne naștem toți într-o măsură mai mare sau mai mică. Testarea relevă si modul în care reacționam la medicamente (cât de eficiente sunt sau ce efecte daunatoare pot avea asupra noastră). Totodată putem afla cât de bine suntem dotați pentru a face față toxinelor din aer, alimente și apă (ex. metale grele, pesticide, alcool, cafea etc), toxine care, odată acumulate în organism pot declanșa diverse boli.

Testul se face foarte simplu – se comandă kit-ul, se ia o probă de salivă, apoi rezultatele vin în 30 de zile sub forma unor cărți de zeci de pagini cu informații precise despre tine și corpul tău. Testul se face o singură dată în viață.

Țesuturile corpului uman sunt formate din miliarde de celule. Fiecare celulă are un nucleu, în care există aproximativ 30.000 de gene diferite, responsabile pentru anumite funcții sau trăsături. Există gene care determină culoarea ochilor, gene care controlează înălțimea, gene responsabile pentru digestia anumitor alimente și gene care sunt responsabile pentru funcționarea celulelor nervoase din creier.

Moștenirea genetică are un rol important în durata și calitatea vieții unei persoane. Dacă avem bunici și părinți longevivi, avem destule șanse să fim la fel, însa nu ar trebui să ne bazăm pe asta pentru că fiecare dintre noi este unic. “Trebuie știut că fiecare individ prezintă în medie aproximativ 2000 de defecte genetice, moștenite sau dobândite. Un stil de viață sănătos va crește calitatea vieții, însă deciziile mai puțin înțelepte pot compromite o moștenire genetică bună”, explică specialistul. 

×