x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Rinichii, in catuse

Rinichii, in catuse

14 Mar 2005   •   00:00

Uneori te dor salele de parca te-a calcat o roata de tractor, alteori parca cineva ti-a infipt fara mila o suta de cutite in zona mijlocului.

Editorial de FLORIN CONDURATEANU

Se grabesc unii sa dea vina pe pietrele la rinichi, altii, care au patit-o, arata cu deget acuzator spre sciatica. Durerea lombara poate fi cauzata si de rinichi, dar si de sciatica. Pentru a diferentia cele doua tipuri de dureri la mijloc exista mai multe criterii, pe care le prezinta profesorul Ion Ioan Costica, seful Clinicii de Nefrologie a Spitalului Universitar Bucuresti. Daca durerea lombara se leaga de solicitarea coloanei vertebrale si a muschilor ce o flancheaza, de exemplu, la o ridicare de pe scaun, este vorba de o durere sciatica, a nervului sciatic.

Daca insa durerea nu se accentueaza cand este mobilizata coloana, adica la o miscare de ridicare de pe scaun, atunci sunt aspecte renale. Durerile lombare de cauze musculare si vertebrale nu dau ecouri in urinare. Durerea lombara de natura renala este insotita de urinari dese, cu mictiune dificila, cu urina tulbure sau cu sange, uneori aparand greata si varsaturile; atunci este mai mult ca sigur ca durerile sunt provocate de aparatul reno-urinar.

Durerile produse de sciatica dureaza mult, chiar saptamani intregi, si nu au variatii de intensitate, te doare tot timpul la fel de tare. Daca durerea este renala, suferindul nu-si gaseste nici o pozitie a corpului care sa-i mai potoleasca suferinta. Cand o piatra a blocat ureterul, urina nu poate trece si se dilata ureterul, iar muschii se contracta pentru a forta depasirea obstacolului si tocmai contractia muschiului uretral genereaza durerile.

×