România codașă în UE la sănătate. Alocă cei mai puțini bani pentru medicina preventivă
România se află pe ultimul loc în UE cu privire la fondurile alocate pentru medicina preventivă, alături de Slovacia. Amândouă statele alocau 8 euro/locuitor pentru îngrijirea profilactică a sănătății în 2018, arată datele Eurostat.
La polul opus de află Suedia cu 165 de euro/locuitor, Finlanda cu 152 de euro, Germania cu 148 de euro și Olanda cu 146 de euro.
Medicina preventivă este și mai importantă acum, în timpul pandemiei de coronavirus, pentru că poate reduce numărul persoanelor grav bolnave și a complicațiilor care pot surveni.
Cheltuielile publice şi private pentru îngrijirea medicală preventivă au fost de circa 2,8% din totalul cheltuielilor pentru sănătate în 2018, în UE. Cel mai ridicat nivel este în Italia 4,4% şi Finlanda 4%, iar cel mai scăzut este în Slovacia 0,8%, Grecia, Cipru şi Malt 1,3% şi România 1,4%.
Totodată, România s-a aflat pe ultimul loc în UE și la banii destinați sănătății, de 580 de euro/locuitor în 2018, în tim ce media sumei alocate sănătății în UE este de 2.982 euro pe cap de locuitor. Statele comunitare care au alocat cei mai mulți bani pentru sănătate pe cap de locuitor au fost Danemarca - 5.260 de euro, Luxemburg - 5.220 de euro şi Suedia - 5.040 de euro.
La nivelul UE, cheltuielile cu sănătatea au reprezentat 9,9% din PIB în 2018. Cele mai mari procente din PIB au fost alocate de Germania - 11,5%, Franța - 11,3% și Suedia - 10,9%. România se află pe penultimul loc din UE, cu 5,6% din PIB, înainte de Luxemburg, care alocă 5,3% din PIB.

Ştiri din .ro
Un nou tratament pentru COVID-19 este analizat de Agenția Europeană pentru Medicamente
Persoanele infectate anterior cu COVID-19 dezvoltă mai mulți anticorpi în urma vaccinării
Studiu: Cât timp supraviețuiește virusul SARS-CoV-2 pe textile
UPDATE Controverse cu privire la vaccinul AstraZeneca. Mesajul Comisiei Europene
Picioare frumoase și îngrijite: trucuri utile pentru a avea grijă de tine în fiecare zi
Gesturi care salvează viața în cancerul de sân
Israel: Primul studiu asupra eficienței vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer
(P) Hmdmedical.uk.com - hybrid dermatoscope, perfect pentru descoperirea, la timp, a problemelor pielii !
Cateva motive pentru care trebuie sa mergi periodic la medicul dentist!
Dependenţa de smartphone, o nevroză cu leac
