x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce este și cum se manifestă RUJEOLA, amenințarea globală iminentă?

Ce este și cum se manifestă RUJEOLA, amenințarea globală iminentă?

de Redacția Jurnalul    |    24 Noi 2022   •   20:15
Ce este și cum se manifestă RUJEOLA, amenințarea globală iminentă?

Organizația Mondială a Sănătății a transmis astăzi că există o amenințare iminentă de răspândire a rujeolei în diverse regiuni la nivel mondial, deoarece COVID-19 a dus la o scădere constantă a acoperirii vaccinale și la slăbirea supravegherii bolii.

Spitalul Victor Babeș din Timișoara a postat pe contul oficial o informare completă despre această boală atât de des întâlnită și complicațiile care pot să apară:

"Lecția de la Babeș: Rujeola

Rujeola este o boală infecțioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul rujeolic. Este o boală a copilăriei.

Boala se transmite de la om la om. Persoana infectată poate răspândi virusul fără să fie conștientă de acest lucru. Practic, NU există purtător sănătos de virus rujeolic.

Calea de transmitere este respiratorie, prin picături de salivă, strănut, tuse. Contagiozitatea este foarte ridicată, aproximativ 95% dintre persoanele neimunizate anterior vor dezvolta boala. Din punct de vedere clinic, incubația durează aproximativ 10-12 zile.

Perioada de "invazie" dureaza 3-4 zile și este caracterizată prin febră, frisoane, cefalee și dureri musculare, însoțite de o stare de epuizare și este reprezentată de :

- rinoree (nas curgător)

- odinofagie (durere la înghițire)

- disfonie (răgușeală - alterarea calității vocii)

- tuse

- conjunctivită bilaterală, care conferă copilului aspectul „ochi plânși”

- greață

- vărsături

- diaree

Înainte cu câteva zile de apariția erupției, apare semnul Koplick care este tipic pentru rujeolă și constă în apariția de mici leziuni albicioase (asemănătoare graunțelor de gris), localizate pe partea interioară a obrazului, în dreptul premolarilor.

Totodata, pot fi constatate manifestări neurologice și chiar stări de iritabilitate.

Erupția se extinde progresiv pe parcursul a 3 zile.

În prima zi apare la nivelul feței și gâtului, în a doua zi se extinde la nivelul trunchiului, iar în a 3-a zi afectează mâinile și picioarele.

Erupția tipică din rujeolă este: eritematoasă, cu aspect maculo-papulos, catifelată la pipăit, nepruriginoasă.

Forme clinice particulare:

1. Rujeola la adult – mai severă decât la copil și se asociază mai frecvent cu pneumonie rujeoloasă și afectare hepatică.

2. Rujeola la gravidă – dacă apare în primele 3 luni de sarcină, poate uneori determina malformații, avort spontan sau moarte fetală în uter. Gravida are risc mare de a dezvolta pneumonie rujeoloasă.

3. Rujeola la imunodeprimat – are o evoluție extrem de severă, frecvent letală.

Complicațiile rujeolei sunt multiple și pot fi determinate direct de virusul rujeolic sau de terenul imunodeprimat al pacientului, astfel:

- pneumonia interstițiala rujeolică;

- laringită;

- meningita acută;

 - encefalita acută rujeoloasă din timpul infecției rujeolice și encefalita acută post-rujeolică, care apare în primele 30 de zile dupa rujeolă;

- encefalita cu incluzii, ce apare la copiii imunodeprimați (cu sistem imunitar scăzut) în primul an după rujeolă;

- suprainfecții bacteriene.

Tratament

Nu există terapie etiologica în rujeolă.

Astfel, se recomandă terapie simptomatică (antipiretică, antialgică).

 În encefalita acută postrujeolică se recomandă terapie cortizonică, asociată sau nu cu imunoglobuline standard.

Tratamentul cu antibiotice este recomandat în caz de suprainfecție bacteriană.

Profilaxie

Nespecifică, ce presupune izolarea pacientului cu rujeolă timp de 5 zile de la debutul erupției și supravegherea clinică a contacților.

Vaccinarea antirujeolă face parte din programul național de vaccinare din România și este reprezentată de un vaccin cu virus viu atenuat ce asigură o protecție de 90-95%. Prima doză se aplică în jurul vârstei de 1 an, urmată de un rapel la vârsta de 6-7 ani (la intrarea la școală). Vaccinarea antirujeolică utilizată în primele 72 de ore dupa contactul cu un bolnav de rujeolă poate preveni apariția bolii ori duce la o formă ușoară.

Vaccinul este contraindicat în sarcină și la pacienții imunodeprimați.", informează Aneta Goia, medic rezident Boli Infecțioase.

×