x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sa mergi la medic cand nu te doare

Sa mergi la medic cand nu te doare

17 Ian 2005   •   00:00
EDITORIAL - FLORIN CONDURATEANU
Cand a conceput proiectul de realizare a fiintei umane, Marele Creator din Ceruri a uitat sa-i extirpe omului gandurile nebune de a-si da singur suturi in fund, a uitat sa-i domoleasca placerea riscului de a apasa pe tragaciul cu suspans al pistolului din ruleta ruseasca, cu alte cuvinte nu l-a putut frana pe om sa-si bata joc cu tot felul de imprudente de perfectiunea organismului "desenat" de Creator. Asa se face ca prin tot felul de excese si imprudente, omul isi scurteaza viata prevazuta in proiect. Isi injumatateste viata prin alimentatie necumpatata, prin rotocoalele de fum ale tigarii, prin tot felul de bauturi rasturnate pe gat, prin comoditatea de a nu merge pe jos, prin kilogramele in plus carate de o inima nedimensionata pentru surplusul de greutate etc. Tocmai de aceea, medicina moderna pune tot mai mult pret pe prevenirea bolilor, pe masurile care sa evite instalarea bolilor.

Medicina profilactica devine chiar mai importanta decat medicina curativa, care trateaza bolile in faze avansate. Profilaxia poate impinge in sus media de viata, poate asigura o batranete fara dureri si chin, o batranete civilizata. Conceptiile moderne il sfatuiesc pe om sa se duca la medic inainte de a-l perpeli durerile, inainte de a se speria ca pierde sange prin sputa, prin scaun sau varsatura. Cand nu au aparut simptome de boala, omul trebuie sa se supuna unor controale periodice, care sa stabileasca starea de functionare a organismului, sa surprinda intr-o faza de inceput orice dereglare, orice comportament "isteric" al unor celule dezlantuite sa se inmulteasca reunindu-se in tumori. Controlul periodic poate trage semnalul de alarma ca pe radiografia plamanului a aparut o pata anormala, semn ca parsivul cancer pulmonar incepe sa lucreze fara ca sa dea nici un junghi, fara a declansa cea mai mica tuse. Controlul facut cel putin o data pe an, chiar de doua ori dupa varsta de 40 de ani, poate aprinde beculetele de avertizare ca a scazut capacitatea de aparare imunitara, ca soldateii de aparare din randul celulelor sunt impresurati de celulele bezmetice scapate din frau.

Una dintre cele mai viclene boli este diabetul. Nu mai amintim ca diabetul este intr-o alarmanta progresie, se estimeaza ca in 2020, numarul bolnavilor de diabet de pe planeta se va dubla. Dar ticalosia bolii este ca nu-si anunta instalarea, diabetul sapa pe tacute organismul omului distrugandu-i reteaua nervoasa, rinichii, ochii, complicatii de mare gravitate. Ei bine, multi diabetici afla ca sunt afectati de aceasta maladie cu totul intamplator, atunci cand se supun altor teste medicale. Diabetul isi anunta prezenta mai ales prin complicatiile mai sus amintite, dar asta inseamna o faza avansata a bolii diabetice. Tocmai de aceea, prevenirea se poate infaptui prin acele analize si controale periodice. Sa subliniem faptul ca acel control anual al starii de sanatate este inscris in pachetul de servicii pus la dispozitie de Casa Asigurarilor de Sanatate, deci oamenii nu scot nici un ban din buzunar.

Bolile cardiovasculare fac ravagii in lume. Te-ai logodit cu tratamentele pe toata viata cand inima ti s-a betegit, cand vasele se infunda cu placi de colesterol si alte grasimi. Dar nu e mai bine sa eviti a deveni prada bolilor vasculare facand prevenire, adica indepartandu-te de factorii de risc pentru inima si vase?

Toata lumea stie ca tutunul, diabetul, hipertensiunea, colesterolul si trigliceridele crescute, obezitatea, lipsa de miscare pregatesc terenul pentru instalarea chinuitoarelor boli de cord si vase. Hipertensiunea deschide usa accidentelor vasculare. Uneori, infarctul cerebral omoara, dar alte ori lasa in urma handicapati, paralizati, deveniti povara pentru familie si societate. Nu e mai intelept ca periodic medicul de familie sa masoare tensiunea arteriala?!

In cazurile de deteriorare grava a soldului, a genunchiului prin neiertatoarele artroze nu e bine sa lasi sa avanseze boala pana se fac praf articulatiile, e intelept ca, prin controale, stricarea soldului sau genunchiului sa fie remediata prin proteze montate din timp. Ca sa nu mai amintim de stomatologie, o data la 6 luni trebuie sa bati la usa stomatologului pentru a plomba din timp cariile sau doar pentru a executa o indepartare a tartrului ce favorizeaza macinarea dintilor. Prevenirea in medicina este o dovada de civilizatie.

×