x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Să ronţăim gumă de mestecat

Să ronţăim gumă de mestecat

de Magda Marincovici    |    25 Aug 2009   •   00:00
Să ronţăim gumă de mestecat

Guma de mestecat ajunge în Franţa la finele secolului al XIX-lea, adusă de armata americană la începutul primului război mondial. Prin anii ’40, guma devine extrem de populară. Dar trebuie spus că obiceiul de a mesteca pentru a-ţi crea o stare de bine există de mii de ani. Vechii greci şi indieni din zona amazoniană profitau de acest obicei pentru a se elibera de stres.


Guma de mestecat diminuează pofta de a ronţăi?
Adevărat
Masticaţia diminuează senzaţia de foame, inclusiv pofta de a ronţăi nonstop. Astfel, ajută la diminuarea cantităţii alimentelor consumate între principalele mese. În fine, a mesteca presupune şi un consum de energie. Totuşi, guma de mestecat nu taie pofta de mâncare. Pe locul întâi, respectiv cel mai mare consumator mondial de gumă de mestecat, se plasează Statele Unite, secondate de Franţa (cu un consum de 490 de grame la o persoană, anual), unde este preferată varianta cu aromă de mentă, deoarece creează senzaţia plăcută de prospeţime.

 

Guma de mestecat provoacă tulburări intestinale?
Fals
Balonări, diaree. Pe seama gumei de mestecat sunt puse aceste tulburări. Totuşi, poliolii, substanţe care ar fi responsabile de aceste tulburări, ar trebui absorbite în cantităţi uriaşe, respectiv 100 de gume zilnic, pentru a reuşi să declanşeze aceste necazuri. Mestecaţi, deci, fără teamă, întrucât vă ajută să reduceţi accesele gastrice: secreţia de salivă declanşată prin masticaţie accelerează digestia. A mesteca gumă reprezintă un bun mijloc de a controla această problemă, în special în timpul sarcinii. Mai ales că nu există nici o contraindicaţie de a mesteca gumă în perioada sarcinii.

 

Are efect anticarie?
Adevărat
A mesteca gumă înseamnă a produce salivă, care conţine elemente antibacteriene. Saliva are un rol important în eliminarea reziduurilor alimentare. Pe scurt, guma împiedică formarea plăcii dentare. Aciditatea în cavitatea bucală se diminuează şi, evident, scade riscul de carii dentare. A fost demonstrat că guma de mestecat fără zahăr contribuie la reducerea numărului streptococilor din salivă. Dar atenţie! După câteva luni de mestecat gumă se înregistrează o rezistenţă a bacteriilor, chiar dacă acestea sunt mai puţin virulente.

 

Guma de mestecat are efect antistres?
Adevărat
Studiile indică faptul că persoanele expuse zgomotelor stresante prezintă mai puţine semne fizice de stres dacă mestecă gumă. De altfel, acest efect de antistres explică de ce guma de mestecat a luat cu succes locul ţigării în cazul persoanelor care s-au vindecat de tabagism.

×
Subiecte în articol: recomandări