Un copil de 10 ani nu mai vrea să se simtă diferit. Ştefan este hipoacuzic bilateral profund, încadrat în gradul de handicap mediu. Cu toate acestea, băiatul învaţă foarte bine, îi place matematica şi vrea să se facă medic. Un nou implant cohlear care să-i schimbe aparatul chinuitor, ce pârâie sau se întrerupe, costă 5.000 de euro.
Ştefan are 10 ani, merge la o şcoală normală din Nămoloasa, Galaţi, în clasa a III-a, are prieteni şi vrea să se facă doctor când va fi mare. Dacă nu ai vedea firul lung ce-i coboară pe lângă ureche, nici n-ai ghici că are vreo problemă. Numai că uneori, când aleargă cu ceilalţi colegi şi mişcă din greşeală firul legat de ureche, în jurul băiatului se aşterne tăcerea. Pârâitul aparatului îl împiedică alteori să asculte poveştile de la şcoală, de aceea Ştefan spune că îi place mai mult matematica. Pentru un nou implant care să-i limpezească legătura cu lumea de afară, Ştefan are nevoie de 5.000 de euro.
PĂRINŢII NU MAI AU CE VINDE
La 5 ani, lui Ştefan i s-a făcut primul implant cohlear şi sunetele au început să-i picure în ureche. Orele de logopedie l-au ajutat să recupereze întârzierea de limbaj. Tot de atunci au început întrebările copilului, care nu înţelegea de ce e diferit de ceilalţi puşti de vârsta lui. "De ce nu aud? Doamne-Doamne a vrut aşa?", le pune părinţilor chinuitoarea întrebare de câte ori aparatul îl sâcâie şi zgomotul de fundal devine din ce în ce mai deranjant. "Copilul aude cu aparatul cam 90% din ce aude un om normal. Când se mişcă firul, atunci intervin tot felul de sunete sau se întrerupe cu totul. Ştefan e din ce în ce mai deranjat de acest lucru şi îşi dă seama că e diferit", spune mama băiatului.
Când a aflat de problema fiului, familia Zaharia s-a decis să vândă apartamentul pe care-l avea în Galaţi şi să se mute în Nămoloasa, pentru a avea bani suficienţi pentru primul implant cohlear, realizat la Spitalul Panduri, din Capitală. Acum, pentru a-i lua un aparat nou, care să nu-l mai deranjeze pe copil, părinţii trebuie să facă rost de 5.000 de euro. "Am vinde din nou ceva pentru a-l ajuta pe Ştefan, dar nu mai avem ce", recunoaşte tatăl.
BECULEŢUL CARE TAIE LEGĂTURA CU LUMEA
De noul aparat, care l-ar apropia şi mai mult pe Ştefan de realitatea sunetelor, părinţii au auzit într-o tabără pentru copii cu implant cohlear de la Sibiu. "O fetiţă cânta la pian şi se vedea pe chipurile multor copii că le place ceea ce aud. Ştefan nu putea să se bucure de melodie, pentru că îl deranja aparatul", îşi aminteşte mama.
Acest pas ar fi unul decisiv către normalitate pentru copilul care este un adevărat exemplu pentru cei din jur. În ciuda problemelor şi a sunetelor din ureche pe care nu le poate controla, copilul e vesel, sociabil şi "capul multor năzbâtii", completează mama. În caracterizarea pe care i-o face elevului Zaharia Ştefan, învăţătoarea acestuia are numai cuvinte de laudă: "Are calificativul «foarte bine» la toate disciplinele de învăţătură, este respectuos, darnic şi prietenos... Nivelul de adaptare la cerinţele activităţilor şcolare este bun atunci când aparatul auditiv funcţionează, dar, când este aprins beculeţul roşu sau nu aude deloc, copilul devine speriat când este întrebat ceva", precizează doamna învăţătoare.
AJUTOR!
Cei care doresc să-l ajute pe Ştefan să strângă suma de 5.000 de euro pentru un aparat nou pot face donaţii în conturile deschise la CEC Bank, sucursala Galaţi, pe numele tatălui băiatului, Teodor Zaharia.
Cont EURO: RO 05 CEC EGL 0102 EURO 606 665.
Cont RON: RO 95 CEC EGL 0102 RON 041 6672.
Pentru informaţii suplimentare îl puteţi contacta pe Teodor Zaharia la numărul de telefon 0723-07.74.06.
Citește pe Antena3.ro