x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sandalele cu talpă plată, cauza unor afecţiuni grave

Sandalele cu talpă plată, cauza unor afecţiuni grave

21 Iul 2015   •   15:39
Sandalele cu talpă plată, cauza unor afecţiuni grave

Vara, cele mai multe femei aleg încălțămintea cu talpă joasă, pe care o percep ca fiind comodă. Medicii ne avertizează însă că anumite tipuri de talpă plată, cum sunt cele de la majoritatea sandalelor sau balerinilor, pot provoca probleme destul de grave dacă sunt purtate o perioadă mai lungă.
„Talpa piciorului are în structura sa ceea ce noi numim bolta plantară sau arcul piciorului. Este acea scobitură care există între călcâi și degete și care are un rol extrem de important în postura corectă a corpului. De cele mai multe ori, încălțămintea cu talpă plată nu respectă ana tomia piciorului, deoarece nu are o formă care să susțină bolta plantară. Acest lucru va determina aplatizarea acestei structuri, care va avea un efect asupra întregii arhitecturi a piciorului, inclusiv asupra tălpii, genunchiului, șoldului și coloanei”, explică Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul cabinetului de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare.

Primele simptome: oboseală, durere, ciocuri în călcâi

 De asemenea, specialistul aver-tizează că încălțămintea de proastă calitate va determina o postură incorectă, vicioasă, care va conduce către suprasolicitarea picio-rului și inflamarea fasciei. Acest lucru va favoriza apariția oboselii și, în final, a durerii. În timp, va avea loc o acumulare de calciu pe porțiunea suprasolicitată, care va determina apariția ciocurilor în călcâi, formațiuni extrem de dure-roase. În plus, purtarea unor astfel de încălțări, pe o durată mai lungă de timp, de câțiva ani, va deter-mina o îmbătrânire accentuată a țesuturilor și apariția reumatis-melor degenerative: gonartroza, coxartroza, spondiloza, dar și probleme la nivelul coloanei, de tipul herniei de disc. Când apar simptomele, cele mai multe femei nu merg imediat la medic, ci încearcă să le combată cu ajutorul medicamentelor împo-triva durerilor sau inflamațiilor. „Trag un semnal de alarmă în privința automedicației, și aici mă refer în special la medicamente și creme antiinflamatoare, care tratează efectul, nu și cauza, și care nu fac altceva decât să întârzie vizita la specialist și să conducă spre agravarea stării de sănătate”, avertizează Bogdan Goga.

×