x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sansa - De-a busilea prin viata

Sansa - De-a busilea prin viata

09 Sep 2006   •   00:00
Sansa - De-a busilea prin viata

Mama lui Alexandru plange de fiecare data cand copiii din parc evita sa se apropie de puiul ei. La cei 3 ani ai sai, Alex nu poate merge in picioare si nu intelege de ce. S-a nascut cu spina bifida si hidrocefalie congenitala, iar medicii din Romania nu i-au dat nici o sansa. Exista, totusi, o speranta. Andreea Sminchise

Alex s-a nascut la 30 august 2003, iar mama sa spune ca a fost cel mai frumos dar pe care Dumnezeu il putea face familiei Sacalis. L-au dorit mult si l-au asteptat ca pe o minune. Vestea ca s-a nascut cu o grava malformatie congenitala la coloana vertebrala a venit insa ca un trasnet. Medicii nu i-au dat sanse de supravietuire. "Doctorii mi-au spus ca nu va trai si ca sunt inca tanara, sa incercam sa facem alt copil", spune Loredana, mama lui Alexandru. Impreuna cu sotul ei au hotarat insa sa nu se dea batuti si sa incerce sa-i dea viata micutului pentru a doua oara. Credinta in Dumnezeu si oamenii cu suflet i-au ajutat, iar Alexandru a fost operat pe coloana la Turda la zece zile dupa nastere. Dupa alte doua operatii, micutului i-a fost montata o valva la cap, pentru a controla efectele hidrocefaliei.

Acum, baiatul merge de doua ori pe an la recuperare, unde face sedinte lungi si uneori dureroase de gimnastica. La Centrul de Neuropsihiatrie Infantila de la Dezna, unde sta impreuna cu mama lui cate trei saptamani, Alex socializeaza cu copii aflati in situatii asemanatoare. Cel mai greu ii este in parc. Loredana Sacalis povesteste: "Alex nu are bucuria de a se juca sau de a face ce fac alti copii sanatosi. De multe ori, cand ies cu el in parcul de joaca, vad cum alti copii il resping si intreaba de ce nu umbla sau de ce nu fuge? Si Alex le raspunde ca nu poate... Este foarte dureros...". Aceasta durere, de a-si vedea copilul marginalizat, chinuindu-se, i-a dat putere Loredanei. Si-a spus ca puiul ei nu-si poate petrece toata viata asa si ca va face tot ce-i sta in putinta pentru a-l ajuta sa mearga. Dar ultimul RMN a aruncat-o in bratele disperarii. Diagnosticul era sumbru - Alex are coloana deformata, iar pe o portiune nervii sunt intrerupti, fara nici o posibilitate de remediere.

SINGURA SANSA. De la alte mamici din centrul de recuperare a aflat ca in China se poate face un transplant de celule stem, care i-ar putea da copilului o viata normala. "Daca nu l-as duce acolo, nu mi-as putea ierta niciodata faptul ca as fi putut sa-i dau o sansa si n-am facut-o. Ma rog in fiecare seara ca Dumnezeu sa ne dea putere si sanatate sa trecem peste toate, sa ajungem acolo si operatia sa reuseasca", spune Loredana Sacalis. Problema cea mai mare pe care o are acum este acoperirea costului interventiei chirurgicale, care a fost programata pentru data de 8 februarie 2007. Din salariile parintilor lui Alex nu se poate strange nici macar o mica parte din cei 20.000 de dolari necesari. "Eu lucrez la o firma de croitorie, sunt confectionera, iar sotul meu e sofer la o firma de salubritate din oras. Locuim cu chirie, iar banii din salarii abia ne ajung pentru datoriile din fiecare luna. Ma doare sufletul ca nu-i putem oferi lui Alex tot ceea ce-si doreste, dar mai ales pentru ca el nu poate avea o viata normala. Nu pot decat sa ma rog si sa sper ca vor exista oameni cu suflet mare, care sa ne intinda o mana de ajutor", mai spune mama baietelului.

VIS DE COPIL
Alex e un pusti vioi, iar dorinta lui cea mai arzatoare este sa ajunga fotbalist. E stelist infocat si suspina dupa un tricou sau un trening ros-albastru. Parintii l-au inscris la un camin pentru copii cu deficiente locomotorii si spera ca se va adapta repede. Intre timp, invata cantece si poezii de la buni (mama Loredanei), care are grija de el atunci cand mami si tati sunt la munca. Primul pas pe care Alex il poate face spre o viata normala depinde de voi. Restul, doar de voia lui Dumnezeu. Daca va imaginati macar drama prin care trec parintii acestui micut, puteti face o donatie, cat de mica, intr-unul dintre conturile deschise la Bancpost Satu Mare pe numele mamei baiatului, Loredana Sacalis:
  • Cont RON: 75BPOS80501626030ROL01
  • Cont EURO: 68BPOS31006221347EURO01
  • Cont USD: 15BPOS31006221347USD01

    Pentru mai multe informatii, mama lui Alex poate fi contactata la numarul de telefon: 0740.227.631.
  • ×
    Subiecte în articol: mama pagina de suflete viata alex