x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sarbatori cu aroma de scortisoara

Sarbatori cu aroma de scortisoara

de Andrada Floria    |    20 Dec 2005   •   00:00
Sarbatori cu aroma de scortisoara
TERAPII COMPLEMENTARE
Piper, scortisoara si vanilie… Acestea sunt condimentele care dau aroma specifica Craciunului. Le folosim in mancarurile pe care le punem pe masa de Sarbatori. Dar ele au un efect extraordinar asupra organismului si spiritului nostru sub forma de uleiuri volatile si pulbere in aromaterapie.

Uleiul volatil de scortisoara are proprietati antiseptice, antivirale, antifungice (actioneaza benefic mai ales in combaterea candidei) si antiparazitare. Datorita efectului tonifiant, se foloseste in infectii acute ale cailor respiratorii superioare, gripa, viroze pulmonare. Scortisoara poate fi utilizata, de asemenea, in tulburarile digestive insotite de diaree, enterocolite si gastrite. "Exista studii experimentale realizate pe animale care confirma efectul antiulceros al scortisoarei", arata medicul Larisa Ionescu-Calinesti, cu specializari in apifitoterapie si gemoterapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. Pentru problemele de digestie, acest condiment se foloseste sub forma de pulbere: cate un varf de cutit cu praf, adaugat intr-o infuzie din alte plante. Scortisoara se adauga la final, ca sa nu isi piarda uleiul volatil. Uleiul volatil de scortisoara se foloseste si in aromaterapie, punandu-se doua-trei picaturi in candela.

Piperul

"Uleiul volatil de piper negru provoaca o iritatie usoara a pielii (are efect rubefiant). De aceea, este contraindicat copiilor si persoanelor cu pielea sensibila. In cada de baie, uleiul volatil de piper este utilizat pentru proprietatile tonice, insa nu se pun mai mult de doua picaturi", precizeaza medicul Larisa Ionescu-Calinesti. Extern se foloseste ca unguent impotriva caderii parului. Se aplica diluat in ulei de masline.

VANILIE. Vanilia este recunoscuta inca de pe timpul aztecilor ca un bun afrodiziac fiind un remediu in tulburarile de potenta. Era folosita, de asemenea, in Evul Mediu pentru scaderea febrei. Insa principala proprietate a vaniliei este de a conferi o aroma placuta bauturilor, infuziilor de plante. Vanilia se bucura de un rol important si in aromaterapie. Parfumul este produs de o substanta numita vanilina, aflata in compozitia sa, care poate fi obtinuta si prin sinteza. Vanilia nu contine insa numai vanilina, ci un complex de substante active, cu proprietati gustative mult mai bune decat vanilina sintetica.

RECOMANDARI. In medicina indiana, piperul negru este folosit in cazul celor care sufera de dispepsii, dar si in tuse sau raceli. Pulberea de piper amestecata cu ulei de susan se utilizeaza in masajul efectuat la nivelul membrelor afectate de paralizie. Piperul este cunoscut si ca un bun stimulator al memoriei. De aceea, este recomandat persoanelor care desfasoara activitati intelectuale. Piperul negru este si un puternic stimulent al apetitului, fiind folosit in tulburari digestive si pentru reducerea senzatiei de greata. Uleiul volatil de piper poate fi utilizat si extern in durerile musculare, articulare, tulburari circulatorii periferice. Pentru uz extern se pun zece picaturi de ulei volatil de piper in ulei de masline.

×
Subiecte în articol: scorţişoară volatil