x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Secretul unui zambet cuceritor

Secretul unui zambet cuceritor

28 Feb 2005   •   00:00

LA STOMATOLOG
Ce este frumusetea? Este cu adevarat acel ceva care exista doar in ochii privitorului sau reprezinta altceva, concret si nerelativ, care face sa-ti placa intr-adevar sa privesti un lucru, un peisaj, un om…
Dr. LAURA COSTACHE APREOTESEI, medic specialist stomatolog, Clinica Stomatologica Dent Estet

Curatenia

Omul modern nu mai viziteaza cabinetul stomatologic doar din necesitate, atunci cand il doare un dinte sau i se "umfla maseaua". Omul modern si civilizat vrea sa arate bine, sa le arate semenilor si siesi, in oglinda, un zambet frumos, sanatos, curat, stralucitor. Primul pas spre atingerea acestui obiectiv este curatenia. Nu ne referim numai la cea de la domiciliu, despre care stim cu totii ca trebuie cu sfintenie realizata de cel putin doua ori pe zi, ci vorbim de curatenia de cabinet, cea de care ar trebui sa beneficiem fiecare dintre noi o data la patru-sase luni. Este clar ca aceasta face ca dintii nostri sa fie mai curati, mai stralucitori, insa putini stiu ca, in acest mod, se pastreaza gingiile sanatoase, se previne aparitia acelei boli devastatoare pentru cavitatea bucala, parodontoza. Intr-o ordine fireasca, urmatorul pas catre zambetul ideal este tratarea tuturor cariilor, nesanatoase si foarte inestetice. Se obtin rezultate remarcabile cu ajutorul materialelor compozite fotopolomerizabile de culoare si textur foarte apropiate de a dintilor naturali si cu caracteristici de finisare care le fac adesea imposibil de observat.

Albirea dintilor la domiciliu

Daca insa doriti sa va si albiti dintii, trebuie sa stiti ca plombele definitive si, in general, toate restaurarile permanente trebuie sa se faca dupa terminarea tratamentului de albire. Si fiindca veni vorba, stiti ca exista tratamente de albire profesionala ce se realizeaza atat in cabinet, cat si la domiciliu? Si mai stiti ca nu exista nici un studiu in literatura de specialitate, romaneasca sau internationala, care sa confirme in vreun fel temerile unor pacienti ca albirea ar fi daunatoare dintilor? Rezultatele sunt spectaculoase, fiindca se pot obtine deschideri de culoare ale dintilor cu pana la 8 tonuri.

Corectiile de forma sau dimensiune, precum si inchiderea spatiilor inestetice dintre dinti pot fi realizate cu ajutorul fatetelor dentare. Acestea pot fi ceramice sau din materiale polimerice, insa despre fatetele ceramice se spune ca ar fi cele mai estetice lucrari dentare. Se obtin printr-un sacrificiu minim de tesut dentar, prin slefuirea a 0,6 mm din suprafata exterioara a dintelui si acoperirea acesteia cu o "unghiuta" din ceramica sau material polimeric.

COROANE. Dintii foarte distrusi prin caria dentara sau traumatisme fac zambetul inacceptabil. In aceasta situatie, sunt indicate coroane total fizionomice, cu sau fara suport metalic, de culoarea si transparenta dintelui, confectionate si acestea din mase ceramice sau polimerice. Excelenta in materie de estetica a coroanelor dentare este data insa de lucrarile metalo-ceramice pe suport de aur platinat sau cele integral ceramice.

DINTI INCALECATI. Putem zambi frumos cu dintii incalecati, inghesuiti sau, dimpotriva, cu spatii intre ei foarte neplacute ochiului? Si-atunci apelam la medicul ortodont, care, cu aparate specifice, pe perioade acum mult mai scurte decat in trecut, aliniaza dintii armonios si confortabil pentru intregul nostru aparat dento-maxilar. Principala plangere a pacientilor este data de aspectul oarecum inestetic al acestor aparate. E bine de stiut ca pacientii pot opta pentru atasamente ceramice, care fac aceste dispozitive mult mai putin vizibile.

STIATI CA
  • Golurile ramase dupa extractia sau pierderea traumatica a unor dinti pot fi umplute prin punti metalo-ceramice, cele mai estetice fiind pe suport de aur platinat.
  • Atunci cand lipsesc dinti, o reabilitare complexa si estetica a cavitatii bucale se realizeaza cu ajutorul implanturilor dentare. Acestea sunt suruburi din titan care se infileteaza in osul maxilar si fac posibila substituirea prin lucrari fixe a dintilor care lipsesc, fara ca dintii vecini sa fie compromisi in vreun fel (ca in cazul puntilor dentare) si fara a fi necesara purtarea protezelor mobilizabile.
  • STIRI
    GINGIILE tumefiate si sangerande nu sunt nicidecum parte a unui zambet cuceritor. Curatenia regulata, tratamentele medicamentoase, precum si interventiile chirurgicale de imbunatatire a aparatului de sustinere a dintelui si operatiile de "cosmetizare" a gingiei rezolva aproape intotdeauna aceste inconveniente.

    ALIMENTATIE. Cercetatorii de la Universitatea Arkansas sustin ca deficientele aparute in asezarea dintilor sunt cauzate de alimentatie, in primul rand de prezenta in exces a produselor prelucrate termic. Dintii copilului incep sa se dezvolte incorect pentru ca acesta este hranit in cea mai mare parte cu alimente moi. "Cu mii de ani in urma, oamenii se hraneau cu carne cruda, cu radacini de plante, care necesitau un efort deosebit pentru a fi mestecate. In momentul in care am inceput sa evitam alimentele tari, dintii nostri au inceput sa creasca altfel", sustine doctorul Bernard Bud, unul dintre autorii studiului. Mestecatul unui cartof fiert scade cu 82% efortul depus de dinti in comparatie cu mestecarea unui cartof crud.

    MEMORIE. Cercetatorii suedezi incearca sa demonstreze ca atunci cand se extrage un dinte este afectata memoria. Experimentele efectuate pe animale au aratat ca, o data cu extractia unui dinte, medicul obtureaza un nerv care ajunge la creier. Suedezii vor sa verifice daca acelasi lucru este valabil si in cazul oamenilor. La studiu participa 1.962 de persoane cu varste intre 35 si 90 de ani. Cercetatorii incearca sa stabileasca in ce masura cariile, extractiile dentare si implanturile influenteaza memoria.
    ×
    Subiecte în articol: dintii