x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Seminte in loc de pastile

Seminte in loc de pastile

21 Feb 2005   •   00:00

TERAPII ALTERNATIVE

GEORGETA LICSANDRU

Natura i-a oferit omului posibilitatea de a-si trata bolile cu ajutorul ei. Semintoterapia (folosirea semintelor pentru vindecarea durerilor de orice tip) este o metoda terapeutica oferita de natura, care face parte din sistemul de tratamente Su Jok. "Semintele, stimulatori naturali, sunt accesibile oricui. Acestea au anumite forme, culori si sunt utilizate in tratamentul afectiunilor dupa sistemul de corespondente de pe maini si labele picioarelor", afirma Anca Brandusa Dimitrievici, specialist in acupunctura Su Jok si masaj terapeutic Tuina.

Grau, ovaz, orz, mar

Semintele sunt reprezentate ca niste corpuri vii, care pot face schimb de informatii energetice cu organismul uman. Ele pot crea in jurul lor un biocamp prin care de altfel actioneaza asupra organului bolnav. In semintoterapie, intregul corp este proiectat in mana astfel: degetul mare este capul, degetul aratator si cel mic sunt mainile, iar celelalte doua degete - picioarele. Se folosesc orice tip de seminte: de grau, ovaz, orz, mar, fasole, pepene, strugure etc.

Oricine poate aplica semintoterapia daca stie cum este proiectat corpul nostru in mana si in laba piciorului. Proiectia corpului poate fi regasita si in degete: prima falanga reprezinta zona abdominala, a doua - toracele, iar a treia - capul. "Prin aceasta metoda poate fi tratata orice afectiune acuta sau cronica. Zece sedinte de semintoterapie echivaleaza cu una de acupunctura", sustine Brandusa Dimitrievici. Un curs de tratament dureaza 40 de zile. Semintele sunt aplicate dupa ce in prealabil a fost efectuat un masaj al zonei respective. Pentru rezultate mai bune este recomandat ca semintele sa fie tinute pe locul respectiv timp de 24 de ore.

Alese dupa culoare

Bolile sunt strans legate de dezechilibrul celor sase energii, care controleaza organele din corpul nostru: energia vantului (ficatul, vezica biliara), energia caldurii (inima, intestinul subtire), arsita (sistemul neuro-vegetativ, creierul, maduva spinarii), umiditatea (splina, pancreasul, stomacul), uscaciunea (plamanii, intestinul gros), frigul (rinichii, vezica urinara).

Pentru obtinerea unor rezultate bune, semintele sunt alese dupa culoare, in concordanta cu functiile celor sase energii. In cazul simptomelor proprii energiei vantului, pe punctele corespunzatoare se aplica seminte de culoare alba, in cazul caldurii si arsitei - seminte de culoare neagra, in cazul umiditatii - seminte de culoare verde, in cazul uscaciunii - seminte de culoare rosie, in cazul frigului - seminte de culoare galbena. "Cum apare un dezechilibru, inseamna ca este un deficit sau un exces de energie. Si atunci, in functie de acest lucru, noi trebuie sa stim daca stopam sau tonifiem. Daca este un exces, il potolim prin seminte de culoarea corespunzatoare energiei respective, daca este un deficit, tonifiem cu culoarea organului respectiv. Daca este vorba despre ficat, vezica biliara, folosim semintele unui fruct cu coaja verde (pepenele, de exemplu)", arata Brandusa Dimitrievici.

STIATI CA…
  • In aplicarea semintoterapiei trebuie cunoscut modul de localizare a punctului de corespondenta al organului pe mana sau laba piciorului. Localizarea punctului se face folosind un bat de diagnostic special sau un creion, un bat de chibrit, o scobitoare, cu care se exercita o apasare constanta pe zona respectiva. Punctul corespunzator organului este totdeauna dureros. Acesta trebuie masat pana cand durerea dispare, fiind inlocuita cu o senzatie de caldura, mancarimi, intepaturi - semnele energiei naturale a semintelor.
  • STIRI
    DURERI. Semintoterapia nu are contraindicatii. Daca o persoana foloseste aceasta metoda, dar nu o cunoaste bine si greseste ceva, nu se intampla nimic. In cazul durerilor de stomac, se cauta cu minutiozitate organul, in prima falanga sau in palma. Punctul descoperit este dureros. In acel punct, timp de 5-10 minute, o data la doua, trei ore se face presopunctura cu creionul sau batul de chibrit. In cazul sinuzitei se face presopunctura o data la doua-trei ore, in punctul corespunzator nasului, timp de 40 de zile. In cazul menstruatiilor dureroase se aplica seminte in toate punctele de pe maini si picioare care corespund abdomenului inferior. Durerile vor inceta treptat.

    PRACTICA. Omul obisnuit poate folosi semintoterapia in urma unui curs. El trebuie sa stie care sunt meridianele si cum circula energia prin aceste meridiane. Semintele se pun in zona corespunzatoare organului suferind, se fixeaza cu leucoplast si se schimba dupa opt ore; o data la doua ore semintele de sub leucoplast se preseaza din nou. Sunt folosite orice fel de seminte (orz, ovaz, mar, grau, hrisca, pepene etc.), ideal ar fi insa ca acestea sa nu fie tratate cu nici un fel de ingrasaminte.

    AFECTIUNI RENALE. Daca nu se gasesc seminte de culoarea corespunzatoare, pot fi folosite seminte de grau sau hrisca. Acestea contin toate energiile primare, de aceea pot fi folosite in cazul oricarui dezechilibru sau oricarei boli. De asemenea, se pot folosi seminte care au forma organului-problema: daca apare o problema la pancreas, sunt recomandate semintele de strugure, care au forma pancreasului; daca cineva sufera de afectiuni renale, se pot folosi boabele de fasole, care au forma rinichilor.

    YIN SI YANG. Su Jok este o sistematizare moderna a acupuncturii traditionale. Aceste tratamente au fost initiate de profesorul coreean Park Jae Woo. In limba coreeana, "su" inseamna "mana", in vreme ce "jok" inseamna "picior". Corpul uman are doua parti: Yin si Yang. Yang este partea descoperita a soarelui - prin actionarea partilor dorsale ale mainii si labelor picioarelor se trateaza afectiunile coloanei vertebrale, durerile de cap, bolile renale. Yin este partea nevazuta de soare - pe aceasta parte se pot trata afectiunile pieptului, abdomenului.

    MERIDIANE. Corpul omenesc este alcatuit din doua parti: partea fizica, ceea ce vedem cu ochiul liber si partea metafizica, ce nu se vede cu ochiul liber, formata din meridiane si din "chakre". Acestea din urma sunt raspunzatoare de buna circulatie a energiei prin meridiane. Meridianul este o linie care uneste mai multe puncte ordonate, fiecare meridian corespunzand unui organ (inima, ficat, splina, pancreas). In corpul omenesc se gasesc tot atatea meridiane cate organe avem.

    MOXE. In tratamentele Su Jok sunt folosite si moxele. Astfel, in cazul migrenei se pune un suport pentru moxa in zona corespunzatoare capului, apoi moxa se aprinde. Pentru calmarea durerilor poate fi folosit un inel de masaj dintr-un material special: prin masarea fiecarui deget in parte sunt masate toate punctele de pe corp. De asemenea, se pot folosi magneti care se pun pe falange in punctul respectiv. In functie de tonifiere sau stopare, magnetul se pune cu plus sau cu minus in sensul de circulatie a energiei prin meridianul respectiv. Acestia se prind de asemenea cu leucoplast.

    ×
    Subiecte în articol: cazul culoare seminte semintele