x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate SFATUL MEDICULUI: Cancerul mamar - când și cum trebuie să te testezi

SFATUL MEDICULUI: Cancerul mamar - când și cum trebuie să te testezi

06 Oct 2015   •   12:55
SFATUL MEDICULUI: Cancerul mamar - când și cum trebuie să te testezi
Sursa foto: vitanovski/Getty Images/iStockphoto

Cancerul mamar este cancerul cel mai frecvent la femei, aceasta fiind principala cauză de deces la femeile de peste 40 de ani. Este îngrijorător că probabilitatea de a avea cancer mamar pe parcursul vieții este de peste 10 % la femei. Acest cancer apare rareori sub de 30 ani, apoi incidența sa crește rapid pentru a atinge un vârf între 55-65 ani. Din păcate însă cancerele mamare apărute la femeile tinere sunt cele agresive, cu prognostic prost și cu risc crescut de recidivă, de aceea prevenția începută la timp are un rol major.
Aparitia menstruației înainte de 12 ani și a menopauzei după vârsta de 55 de ani cresc riscul de cancer la sân. Nașterea primului copil după vârsta de 30 de ani este de asemenea considerată un factor de risc. Obezitatea și persoanele supraponderale prezintă risc crescut de apariție a cancerului de sîn, deoarece țesutul adipos produce hormoni estrogeni, care reprezintă un „combustibil” pentru acest tip de cancer. Dieta cu gasimi animale și alcoolul prezintă un risc crescut (specialiștii recomandă femeilor consumul a nu mai mult de 30 grame de alcool pur pe zi). De asemena, statusul socioeconomic ridicat, traumatismele locale mici și repetate, expunerea îndelungată la radiația solară (mai ales la persoanele care prezintă afecțiuni mamare benigne) și labilitatea emoțională pot fi factori de risc. Nu sunt factori de risc fumatul și implantele de silicon.

Sportul, mai ales practicat încă din adolescență și alăptatul sunt factori de protecție,iar vitamina D, după unele studii, are de asemenea un rol protectiv. Profilaxia la diferite nivele este foarte importantă, studiile experimentale spun că screeningul scade cu 44 % mortalitatea prin cancer mamar. Screeningul este o formă de profilaxie prin care se depistează boala într-o formă latentă, la femeile fără simptome, când încă metodele terapeutice dau rezultate foarte bune. Nu trebuie așteptat vreun simptom depistat la autopalpare sau de către medic pentru a trece la controale periodice, în funcție de vârstă. Testul principal de screening este mamografia. Dupa standardele europene screeningul mamografic începe în jurul vârstei de 40-50 de ani și se efectuează periodic la 1-2 ani. După mamografie, ecografia mamară este metoda cea mai utilizată în investigarea imagistică a sânului, utilă la femeile până în 40 de ani și ca o metodă complementară mamografiei.


Dr. Maria Luminița Pătrășescu - Medic Specialist Radiologie – Imagistică Medicală, clinica Anima
 

×
Subiecte în articol: cancer cancer mamar