Consultaţiile prenatale se realizează în mod obişnuit lunar, până în săptămâna 28, bilunar, între săptămânile 29-36, și, ulterior, săptămânal, până la momentul naşterii. Având în vedere că durata normală a sarcinii este cuprinsă între 37-42 de săptămâni, cu o medie de 40 de săptămâni, o femeie însărcinată poate ajunge să facă până la 14 controale în această perioadă.
În prima vizită, la 6-8 săptămâni de absență a ciclului menstrual, se face prima ecografie care confirmă sarcina, analizele uzuale și câteva analize speciale, printre care testul Babeș-Papanicolau, examen de secreție vaginală, Micoplasmă, Ureaplasmă, Chlamidya.
Vizita a doua se face de obicei, între 11 și 14 săptămâni. Este momentul când se fac ecografia pentru morfologia de trimestrul I și bitestul-screeningul pentru anomalii cromozomiale.
Gravidele cu vârsta peste 35 de ani sau cele cu risc crescut fac mai multe teste, printre care amniocenteza sau testul pentru depistarea AND-ului fetal din sângele matern.
Vizitele a treia şi a patra se fac între 18 și 24 de săptămâni și presupun examen clinic, ecografii ,dar și triplul test, care poate depista malformațiile congenitale.
Între 26 și 34 de săptămâni se pot face mai multe vizite ,care înseamnă, de obicei, analize uzuale și examen clinic. Este foarte importantă însă ecografia de morfologie fetală din săptămâna 32.
Între săptămânile 36 și 40, se fac ecografii și biometrie fetală, dar și screeningul pentru streptococul beta hemolitic de grup B, care poate fi transmis la naștere fătului.
După săptămâna 40, gravidele ar trebui să fie văzute de medic săptămânal, până la naștere.
Dr. Adela Șerban, medic specialist obstetrică, Clinica Fetal Care