x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sfaturi practice pentru gestionarea stresului înainte de examene, de la Gabriela Maalouf, psihoterapeut și expert în educația de excelență a Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României

Sfaturi practice pentru gestionarea stresului înainte de examene, de la Gabriela Maalouf, psihoterapeut și expert în educația de excelență a Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României

20 Iun 2024   •   16:43
Sfaturi practice pentru gestionarea stresului înainte de examene, de la Gabriela Maalouf, psihoterapeut și expert în educația de excelență a Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României

Examenele pot fi o provocare majoră resimțită în mod diferit de copii sau tineri și de părinți. Ceea ce este în general valabil, totuși, este faptul că și unii și ceilalți se pot simți neliniștiți sau stresați, înainte de unele examene, mai ales dacă acestea pot fi hotărâtoare pentru parcursul în viață. Din fericire, există modalități eficiente de a reduce stresul și anxietatea asociate acestor momente importante. Gabriela Maalouf, psihoterapeut, trainer NLP și expert în educația de excelență al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, ne împărtășește câteva sfaturi prețioase:

Stabilirea obiectivelor și motivația: asigurați-vă că elevii au un obiectiv clar și înțeleg de ce este important să îl atingă. Motivația este cheia succesului, iar un plan eficient poate ajuta la menținerea acestei motivații.

Gestionarea anxietății: anxietatea de examinare este comună, dar nu trebuie să fie copleșitoare. Exercițiile specifice pot ajuta la gestionarea acestei emoții. Un exercițiu simplu este să adoptăm poziția eroului: stând cu spatele drept, ridicând o mână în sus sau zâmbind. Aceasta ne poate ajuta să ne simțim mai încrezători și să reducem stresul și funcționează foarte bine la cei  mai mici.

Exerciții zilnice de încredere în sine: dedicați minim 5 minute pe zi pentru exerciții care stimulează încrederea în sine. Aceasta poate scădea nivelul de cortizol (hormonul stresului) și poate elibera neurotransmițători precum serotonina (hormonul fericirii).

Și atunci, dacă facem asta în fiecare zi, înainte de de examen, avem toate șansele să o facem și atunci când intrăm în sală, să ne încărcăm corpul și mintea cu acest minunat curaj pe care îl avem deja în noi, să eliberăm stresul și să nu ajungem la situații de panică, atacuri de panică sau chiar anxietate, pe care nu mai știm cum să o rezolvăm nici după ce trece examenul”, susține Gabriela Maalouf.

Include odihna și relaxarea în planul tău: planul de învățare trebuie să includă și timp pentru odihnă și relaxare. Corpul și mintea au nevoie de pauze pentru a funcționa eficient.

Adulții să nu uite că sunt luați drept model: Suntem exemplul pentru copiii noștri. Trebuie să le arătăm în primul rând că noi, ca adulți, știm să ne gestionăm emoțiile, astfel ca cei mici să își construiască încrederea și să aibă grijă de sănătatea mintală.

×