x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Şi munţii se urnesc

Şi munţii se urnesc

de Paula Anastasia Tudor    |    21 Iul 2007   •   00:00
Şi munţii se urnesc

Nu ştiu dacă cineva işi poate imagina cum este să trăieşti cu esofagul incomplet. Partea superioară a esofagului iţi este scoasă la nivelul pielii printr-o tăietură in găt. Ceea ce mesteci şi inghiţi nu se duce in stomac, ci ţi se varsă pe bluză.

Nu ştiu dacă cineva işi poate imagina cum este să trăieşti cu esofagul incomplet. Partea superioară a esofagului iţi este scoasă la nivelul pielii printr-o tăietură in găt. Ceea ce mesteci şi inghiţi nu se duce in stomac, ci ţi se varsă pe bluză.

Se mai poate duce in altă parte, şi anume in plămăni, iar lucrurile devin atunci foarte grave. De aceea, pentru a te hrăni trebuie să ţi se croiască o altă cale de acces - o gaură in stomac in care se montează un tub de alimentare artificială. Găuri in carne vie care trebuie să rămănă deschise pănă cănd se găseşte şi se adoptă o soluţie.

Mariana Minoiu din Biruinţa de Constanţa a rămas insărcinată a doua oară cănd era "destul de bătrănă", după cum spune ea. Avea 36 de ani.

HRANĂ PRIN TUB. Ionuţ a venit pe lume in după-amiaza lui 30 august 2006. Totul a decurs bine, insă, in timp ce mama aştepta să-şi vadă copilaşul, o asistentă a venit şi i-a spus că sunt probleme.

Atunci i s-a străns sufletul, dar acum e recunoscătoare "că cineva şi-a dat seama... Eu poate ii dădeam să sugă şi tot laptele ii ajungea in plămăni." Chiar dacă incepe să o cuprindă panica, zămbeşte. Nici n-are incotro, cănd bebeluşul ii saltă in braţe. In timp ce toţi din cameră privesc jocul copilului, găndul le e la aparatul montat pe burtică - să nu iasă. Imediat după operaţie a avut o sondă, dar părinţii au procurat un aparat mai complex care micşorează mult riscul de infecţii. Un tub de gastrostomie care costă nouă milioane de lei. De aproape un an, cu zămbetul pe buze, dar cu măinile tremurănde, mama ii prepară măncarea şi apoi il hrăneşte cu seringa prin supapa din plastic. "E greu! Că aparatul mai iese de-acolo. Şi găurica e cam mică... E cumplit să fii nevoit să-ţi chinui aşa copilul...", şi zămbetul a pierit, iar in colţul ochiului a apărut o lacrimă... "cel mai important lucru este să-i salvăm esofagul."

ESOFAG INCOMPLET. In cea de-a doua zi de viaţă Ionuţ a fost diagnosticat cu atrezie de esofag cu fistulă esofago-traheală şi operat imediat. Esofagul era mai scurt cu aproximativ 3 centimetri. Un medic al Spitalului Judeţean Constanţa i-a făcut esofago-gastrostomie. Au fost căteva ore foarte lungi. Cei care ieşeau din sala de operaţii ii imbărbătau spunăndu-le să nu-şi facă prea mari speranţe. Că mortalitatea e foarte mare, că, dacă va supravieţui operaţiei, e posibil să nu facă faţă infecţiilor de după. Dar Ionuţ a inşelat predicţiile. E vesel şi vioi ca orice bebeluş sănătos de 11 luni. Şi tot ca orice bebeluş plescăie de zor in somn visănd că suge. Doar că, pentru el, suptul rămăne in vis. Mama il priveşte cu drag "din cănd in cănd ii mai dau biberonul cu lapte sau ceai, să simtă şi el gustul. El e privat de plăcerea de a suge, de a mesteca sau de a refuza masa pe motiv că e sătul." Gradaţia pistonului care-i impinge hrana in burtică este unicul indicator de saţietate.

După operaţia prin care s-a eliminat pericolul iminent, medicii constănţeni le-au prezentat soluţia. In Romănia este una singură şi constă in completarea esofagului cu o parte din colon. Insă, după cum aveau să afle, diferenţa de ţesut prezintă riscuri, intre care şi cel al apariţiei cancerului.

SE POATE, CU 18.500 EURO. Cu ajutorul prietenilor s-au informat şi au aflat de un medic american, John Foker, care practică o metodă de lungire a esofagului. Prima plecare in SUA a fost anulată tot din cauza lipsei banilor. Dar acolo operaţia costa 200.000 USD. Insă o nouă şansă s-a ivit. "La inceputul lunii iulie am am fost contactaţi de către un medic, Oliver Muensterer, de la Universitatea din Leipzig. Ne anunţa că doctorul Foker va veni in Leipzig, unde, impreună cu echipa de chirurgi de-acolo, vor pune bazele unui centru european pentru tratarea problemelor esofagiene. Ne-a spus că atunci ii va putea opera şi pe cei doi copii din Romănia (pe Ionuţ şi pe un băieţel din Buzău, Teo, care are aceeaşi malformaţie) la un preţ mult mai mic: 18.500 de euro." Dar se pare că şi această şansă va fi pierdută de micuţ. Doctorul Foker vine in Germania la 26 iulie. Iar ei nu au reuşit să străngă decăt 5.000 de euro.

"Noi am trimis mail-uri către o sumedenie de fundaţii... dar nu a răspuns nimeni. Dacă nu reuşim să străngem banii sper să se poată reprograma operaţia şi să nu fie prea tărziu", ne-a spus cu speranţă tristă mama lui Ionuţ.

Ajutaţi-l pe Ionuţ!

Cine doreşte să-l ajute pe Ionuţ să ajungă la 26 iulie la Leipzig pentru a se pute hrăni fără aparate, fără riscul de a se ineca sau infecta şi fără ameninţarea cancerului asupra vieţii lui, o poate face donănd bani in conturile deschise pentru el la banca ING Barings. Pentru donaţii in lei: RO23INGB0000999900458046 şi in euro: RO12INGB0000999900458050. Mai are nevoie de 13.500 de euro. Pentru informaţii suplimentare familia Minoiu poate fi contactată la numărul de telefon: 0745-46.44.69.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete