„Majoritatea covârșitoare a persoanelor cu boli de inimă pot face exerciții în siguranță, dar acest lucru depinde de problema specifică a inimii”, a explicat Dr. Bradley Lander, cardiolog sportiv la University Hospitals. „Același lucru este valabil și pentru persoanele cu antecedente familiale de boli de inimă.”
Sfaturi de bază pentru exerciții fizice sigure
Având în vedere multitudinea de afecțiuni cardiace, este important să discutați cu medicul sau cardiologul pentru a determina ce tip de exerciții și nivel de activitate sunt sigure pentru dumneavoastră. Intensitatea, frecvența și tipul exercițiilor pot varia în funcție de afecțiunea specifică a inimii. Dr. Lander oferă următoarele sfaturi pentru exercițiile fizice în caz de boli de inimă sau antecedente familiale:
- Mișcarea este benefică. În general, menținerea activității fizice este benefică pentru persoanele cu boli de inimă sau factori de risc pentru boli de inimă.
- Activitatea poate fi simplă. Activitatea poate fi la fel de simplă ca mersul pe jos, urcatul scărilor, exerciții făcute pe scaun sau pe canapea, sau utilizarea greutăților ușoare cu repetări.
- Începeți lent. Cei care nu au mai făcut exerciții înainte sau nu au făcut de mult timp ar trebui să înceapă lent și cu intensitate scăzută.
- Creștere graduală. Dacă cardiologul permite, creșteți treptat intensitatea sau durata sesiunilor de exerciții.
Ce ar trebui să discutați cu medicul înainte de a face exerciții?
„Faptul că aveți o afecțiune cardiacă nu înseamnă că nu puteți face exerciții”, spune Dr. Lander. „Mulți oameni cărora li s-a spus că nu pot face exerciții sunt surprinși să afle că pot, atunci când sunt evaluați atent de un profesionist medical care poate oferi sfaturi solide privind tipul, intensitatea, riscurile și beneficiile activității fizice.”
Dacă aveți antecedente familiale sau sunteți în risc de boli de inimă, discutați cu medicul înainte de a începe un program de exerciții. Dacă aveți o boală de inimă, discutați cu cardiologul. Dr. Lander recomandă să puneți următoarele întrebări:
- Cât de gravă este afecțiunea mea cardiacă?
- Există limitări în ceea ce privește tipurile sau intensitatea exercițiilor fizice pentru afecțiunea mea?
- Exercițiile fizice îmi vor îmbunătăți starea?
- Exercițiile fizice au potențialul de a-mi agrava afecțiunea?
- Dacă am avut o procedură medicală pentru afecțiunea mea: Cât timp ar trebui să aștept înainte de a face exerciții?
Semne de avertizare la care să fiți atent
Unele semne de avertizare care indică necesitatea opririi activității fizice și solicitarea de îngrijire medicală includ:
- Durere toracică sau presiune în piept la efort sau activitate fizică
- Durere care radiază către maxilar sau braț
- Greață sau transpirație neobișnuită la exerciții de intensitate scăzută
- Scurtarea neobișnuită a respirației, disproporționată față de intensitatea exercițiului
- Leșinul sau pierderea conștienței, în special când se întâmplă în timpul exercițiilor.
Sursa: blogul University Hospitals