x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Singurătatea poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2

Singurătatea poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2

07 Oct 2022   •   13:14
Singurătatea poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2

Singurătatea poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2, arată rezultatele unui studiu amplu, realizat în Norgevia pe parcursul a 20 de ani.

Cercetarea relevă că circa 4,9% dintre participanți au dezvoltat acest tip de diabet, iar 13% au spus că s-au simțit singure. Acestea  din urmă au avut un risc de două ori mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 față de cei care nu au avut acest sentiment. 

Un studiu a fost realizat pe o perioadă de 20 de ani și a fost publicat în Diabetologia, jurnalul Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD). Acesta a fost folosit date din Studiul de Sănătate Trøndelag (studiul HUNT), bazat pe populația din centrul Norvegiei. Cercetătorii de la Universitatea de Științe Aplicate din Norvegia de Vest au descoperit astfel că sentimentele de singurătate sunt legate de un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, supranumit și diabetul adultului, scrie medicalnewstoday.com. 

Roger E. Henriksen, profesor asociat la Institutul de Nursing de la Universitatea de Științe Aplicate din Norvegia de Vest, a devenit interesat de modul în care relațiile sociale influențează sănătatea fizică în urmă cu aproximativ un deceniu, după ce l-a auzit pe James A. Coan, directorul Virginia Affective Neuroscience Laboratory din cadrul Universității din Virginia, vorbind despre teoria socială. Potrivit acesteia, creierul uman se așteaptă să aibă acces la relații sociale deoarece atenuează riscurile și scad nivelul de efort necesar pentru atingerea obiectivelor.

„La nivel neurologic, creierul se așteaptă de fapt să fie împreună cu oameni în care ai încredere”, a explicat Henriksen pentru Medical News Today.

În anul 2014, Henriksen a fost coautor al unui studiu care a analizat dacă o persoană care nu are relații semnificative „poate avea mai multe solicitări asupra propriilor resurse metabolice neuronale în fiecare zi atunci când rezolvă problemele, rămânând vigilentă împotriva potențialelor amenințări și reglând răspunsurile emoționale”. Analiza a concluzionat faptul că izolarea socială relativă duce la niveluri crescute de zahăr.

Alte studii, inclusiv oneTrusted Source din 2017, au arătat că stresul este un factor de risc pentru diabetul de tip 2.

Henriksen a vrut să vadă dacă nivelurile crescute de zahăr la persoanele care nu au relații sociale prezintă o rată mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.

Studiul HUNT a fost lansat în 1984, pe circa 230.000 de participanți și a furnizat informații de sănătate bazate pe chestionare și analize medicale. Cercetătorii norvegieni au folosit date din trei dintre sondajele asupra populației. HUNT2 a inclus cercetări întreprinse între 1995-1997, HUNT3 a cuprins cercetările între 2006-2008, iar HUNT4 a efectuat cercetări  între 2017-2019. Au fost excluși participanții care aveau diabet de tip 1 și tip 2 și cei care au avut tulburări metabolice între 1995-1997. Alți participanți au fost excluși din cauza datelor lipsă. În cele din urmă, peste 24.000 de participanți au fost utilizați în analizele studiului.

Cercetătorii au analizat rezultatele HUNT2 pentru a vedea cum au răspuns participanții la întrebarea: „În ultimele două săptămâni, v-ați simțit singur?” Participanții puteau răspunde „nu”, „puțin”, „mult” și „foarte mult”. Au fost analizate probele de sânge ale participanților la HUNT4 pentru a vedea cine a dezvoltat diabet de tip 2 într-un interval de 20 de ani. La HUNT3, participanții au răspuns la scara de anxietate și depresie, precum și la un chestionar de somn. Analizele au fost ajustate pentru factorii socioeconomici, vârstă, sex și educație.

Risc crescut de diabet de tip 2

Dintre 24.024 de participanți, 1.179 sau 4,9%, au dezvoltat diabet de tip 2 între 1995-1997 și 2017-2019. Cei care au dezvoltat diabet de tip 2 au avut mai multe șanse de a fi bărbați 59% față de 41%, au avut o vârstă medie mai mare 48 de ani față de 43 de ani, au fost mai probabil să fie căsătoriți 73% față de 68% și au avut cel mai scăzut nivel de educație 35% față de 23%, decât cei fără diabet de tip 2. Totodată, 12,6% au simțit diferite grade de singurătate.

„Descoperirea este importantă deoarece diabetul de tip 2 este o boală care afectează mulți oameni. OMS a inclus recent diabetul de tip 2 printre primele zece cauze de deces la nivel mondial. Identificarea unui factor de risc pentru o boală atât de răspândită este întotdeauna importantă”, explică Henriksen.

Cercetătorii spun că singurătatea poate activa răspunsul fiziologic la stres al organismului, ceea ce duce la modificări ale sistemului cardiovascular al corpului și la producerea de cortizol, un hormon steroid produs de glandele suprarenale, cunoscut și sub numele de hormonul stresului.

„Acest lucru, la rândul său, poate duce la creșterea aportului de alimente, în special a aportului de carbohidrați, și la creșterea rezistenței la insulină, care joacă un rol important în furnizarea de gluzocă suficientă creierului”, se arată în studiu.

În plus, cercetătorii sunt de părere că sprijinul social poate influența o persoană să-și mențină un stil de viață mai sănătos, cu exerciții fizice și o dietă sănătoasă.

Însă Andrea Paul, medic și consilier medical pentru Illuminate Labs, este de părere că studiul arată că singurătatea este asociată cu un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, dar nu și o legătură cauzală.

„În opinia mea, este mai probabil ca oamenii care sunt extrem de singuri să se suprapună și cu oameni care nu se concentrează atât de mult pe sănătate. Este neobișnuit să dai peste cineva care este singur, dar care se concentrează pe nutriție, exerciții fizice și sănătate. Deși singurătatea poate provoca în mod direct diabet prin activarea hormonilor de stres, acest studiu nu dovedește acest lucru”, a explicat ea.

 

 

×
Subiecte în articol: singuratate diabet