SEXOLOGIE
Dr. DANIEL POPESCU - Sef de lucrari UMF "Carol Davila", medic primar obstetrica-ginecologie
Cauzele care duc la aparitia cistitei sunt multiple. Pot fi cauze locale, cum sunt adenomul de prostata, prostatita, stricturile uretrale la barbat, sau infectii vaginale sau intestinale la femeie si cauze generale, cum este diabetul, sau stari de rezistenta scazuta, stari generale grave (paralizii vezicale), care conduc la staza urinara. La acestea se adauga frigul si igiena genitala deficitara. Ca frecventa, cistita apare mai degraba la femei decat la barbati, din cauza ca uretra feminina este mai scurta decat cea masculina (4 cm, fata de aproximativ 16 cm, deci infectia ajunge mai repede in vezica urinara la femei) si se deschide la nivelul vulvei, in apropierea orificiului vaginal si a anusului.
Ataca la orice varsta
Femeile pot fi afectate de cistita la orice varsta. Cele mai expuse riscului de infectare sunt insa cele active din punct de vedere sexual, deoarece in timpul actului sexual se pot produce leziuni minore ale uretrei si bacteriile pot ajunge usor in uretra. Femeile la menopauza sunt mult mai sensibile la infectie, deoarece nivelul hormonilor estrogeni este redus, ceea ce face ca tesuturile vaginale si uretrale sa fie mai vulnerabile.
Citește pe Antena3.ro
Cistita se manifesta prin urinare frecventa, insotita de durere (senzatie de arsura), sau nevoia repetata de a urina, fara a avea nimic in vezica urinara (tenesme vezicale), uneori febra, frisoane, varsaturi, dureri de cap sau urinari cu sange.
Analize
In momentul in care apar asemenea manifestari, este necesara prezentarea, fara intarziere, la medicul de familie. Foarte probabil este vorba despre o cistita acuta, care, netratata sau tratata empiric (dupa sfatul vecinei), poate conduce la cronicizarea acesteia, cand tratamentul poate sa nu mai dea rezultatele dorite.Medicul va recomanda, in primul rand, efectuarea unei uroculturi (nu va institui imediat tratament antibiotic), pentru a stabili daca este vorba despre o infectie bacteriana si a depista antibioticul la care microbul este sensibil. Recoltarea urinei pentru urocultura se face dimineata. Dupa o toaleta genitala minutioasa, se recolteaza urina din jetul urinar normal (de la mijlocul jetului) intr-o eprubeta (vas) sterila si se transporta imediat la laborator (cand acest lucru nu este posibil, se pastreaza scurt timp la frigider, nu la temperatura camerei, deoarece temperatura crescuta favorizeaza inmultirea germenilor).
SFATUL MEDICULUI
|
Pentru a preveni aparitia unei cistite exista cateva reguli de viata ce pot fi respectate cu usurinta:
|
| |
OBEZITATE. Persoanele care sufera de obezitate se plang mai des de probleme sexuale in comparatie cu persoanele cu o greutate normala. Problema barbatilor este impotenta, a femeilor - frigiditatea. Multe dintre aceste persoane recurg la abstinenta. Martin Binks, psiholog la Centrul de nutritie si fitness de pe langa Universitatea Carolina de Nord, a coordonat un studiu la care au luat parte 1.210 persoane, majoritatea pacienti ai centrului. Rezultatele au aratat ca patru din zece persoane obeze au probleme fizice in timpul actului sexual, iar mai mult de 40% evita sexul in general. Neincrederea in sine este una dintre cauzele scaderii libidoului.
CELIBATARE. Aproximativ 70% dintre femeile din Japonia nu vor sa se casatoreasca. Publicatia japoneza Yomiuri a facut un sondaj atat printre barbati, cat si printre femei. Astfel, 74% dintre repondentii de ambele sexe (cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani) considera ca femeia poate fi fericita si daca ramane necasatorita. In urmatoarea categorie de varsta (30-40 de ani), procentul celor care sustin o asemenea pozitie a femeii scade pana la 66%.
OBOSEALA. Majoritatea femeilor se enerveaza cand imediat dupa o partida de sex barbatul se intoarce cu spatele si adoarme. Acestea nu ar trebui sa incerce sa discute cu partenerul dupa partida de sex, pentru ca barbatul este foarte obosit. Ultimele studii au aratat ca 80% dintre barbati se simt epuizati dupa o partida de sex si adorm fara nici un fel de probleme. In comparatie cu barbatii, femeile sunt mai rezistente: numai 46% dintre ele obosesc dupa o partida furtunoasa de sex.
ECOGRAFIE. Diagnosticul de laborator este completat cu cel ecografic, unde, daca vezica urinara este plina (pacientul nu urineaza inainte de examinare), se poate recunoaste aspectul de cistita acuta sau cronica. Tratamentul va fi efectuat doar la recomandarea medicului, deoarece poate presupune o medicatie cu antibiotice, care trebuie stabilita numai dupa antibiograma. De asemenea, foarte util este si tratamentul antiinflamator si antialergic. Este necesara tratarea, concomitenta, a unei infectii vaginale (la femei) sau intestinale, in cazul in care exista si indepartarea altor cauze favorizante. RECOMANDARE. Examenul urinei stabileste atat bacteriile responsabile si antibiograma, cat si pH-ul urinei, deoarece, pentru dezvoltarea unor germeni, pH-ul optim este acid, iar pentru altii alcalin (de aceea nu se recomanda a se consuma apa cu bicarbonat de sodiu inainte de a se cunoaste tipul germenilor). NICOTINA. Fumatul creste foarte mult riscul impotentei. Naomi Hades si Steven Iakobson, cercetatori la Colegiul de Medicina Rochester (Minnesota), au facut un studiu la care au participat 1.300 de persoane. Studiul sustine ca nicotina dauneaza mai ales tinerilor. Fumatorii de 40 de ani prezinta un risc de trei ori mai mare de a deveni impotenti fata de nefumatori. Erectia slaba a barbatilor de 50-60 de ani se poate explica prin influenta nicotinei, dar nu in aceeasi masura ca la 40 de ani. La 70 de ani insa, nicotina nu mai poate dauna. Impotenta aparuta la aceasta varsta este cauzata de alti factori: diabetul, bolile de inima etc. REVENIRE. Indienilor sterilizati ai caror copii au murit in urma tsunami-ului din decembrie 2004 li se va reda pe cale chirurgicala capacitatea de a avea copii. Aceasta hotarare a fost luata de autoritatile din provincia Tamil Nadu, care a suferit cel mai mult in urma catastrofei - din 10.479 de victime in intreaga Indie, aici au fost inregistrate 7.983. Sterilizarea obligatorie a fost introdusa de autoritatile indiene ca o masura de reducere a exploziei demografice - populatia acestui stat a ajuns deja la un miliard de persoane. IGIENA. Pentru reducerea riscurilor infectiilor bacteriene genitale, se recomanda ca, dupa fiecare act sexual, sa urinati si sa va spalati in regiunea genitala. In mod special femeilor li se recomanda sa poarte lenjerie din bumbac, iar daca ele prefera chilotii tanga, sa nu ii poarte in fiecare zi si sa foloseasca protege-slip zilnice speciale (sfoara poate reprezenta o cale de migrare a microbilor si este iritanta pentru regiunea vulvara). |